Jóga na míru: Jak zjistit, co mi vyhovuje?

Jóga je jen jedna ve smyslu toho, že záměrem a cílem všech rozmanitých jógových stylů a škol je v konečném důsledku totéž – harmonizovat nitro člověka, vést k přijetí sebe sama a k objevení vnitřní svobody, nezávislosti a spokojenosti.

Proč se jóga nesnoubí s bolestí?

Co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro nás. Jóga je systém osobního vývoje, a aby byl účinný, měli bychom přizpůsobit ásanovou praxi svým vlastním potřebám a svému životnímu stylu.

Pružnost páteře: Záklonové pozice neotevírají pouze hrudník, ale také srdce

Páteř je stavební kámen celého těla, flexibilita těla podporuje flexibilitu mysli. Čím více máme flexibilní páteř, tedy celé tělo, tím je mysl lehčí.

Jak na lekcích jógy reagovat na zvuky vycházející z pohybujících se těl?

Mnozí z nás jsme jistě zažili na lekcích jógy momenty, ve kterých jsme se mohli cítit trapně, a pokud ne, můžeme se na to tímto článkem připravit.

Jóga v práci: Jak si najít i v hektickém pracovním dni chvilku pro efektivní protažení?

Jóga nesestává jen z praxe, kterou odvádíme na podložce. Zde možná dochází k prvnímu kontaktu s ní, koho si ale jóga získá, přenese její užívání do každodenního života. To zahrnuje změnu vnitřních postojů a hodnot, stejně jako krátká fyzická cvičení, jež můžeme využít i za pracovním stolem.

Jak sladit jógovou praxi s fázemi Měsíce

Možná že každou praxi zahajujeme několika koly pozdravu slunci, který zahřeje tělo i mysl. Na co ale zapomínáme, je Měsíc a energie, kterou působí na Zemi a její obyvatele. Jak a proč jeho vliv a sílu zohlednit ve vlastní jógové praxi?

8 ásan, které vám navrátí kouzlo vánočního rána i mezi svátky

Pamatujete na to, když jste ještě byli děti, jaké kouzlo mělo vánoční ráno? Zkuste teď zažít něco podobného. Tím, že své ráno začnete jógou, a kouzlo Vánoc se opět navrátí.

 

Praxe, která zahřeje, dodá energii a „zatočí“ s negativními vlivy

Sychravé období od Dušiček až do Vánoc se mírně vleče, dny jsou krátké, večery dlouhé. Je to čas pro zahřívací praxi. Klíčem je ranní motivace – tzn. nedávat prostor myšlenkám a jít rovnou do akce.

Jóga v adventním duchu

Adventní období je obdobím, které voní atmosférou, pečením cukroví a teplými nápoji. Abychom zůstali ve svém středu a stále si vychutnávali toto krásné období, nezapomínáme na pohyb a svou praxi.

Jóga a perioda: Praktikovat, či nikoliv?

Mnohé praktikující věří, že provádění obrácených poloh během menstruace je nezdravé a nebezpečné a že by se mu tedy měly vyhýbat. Na druhé straně existuje spousta učitelů, kteří tvrdí, že praxe během menstruace nečiní pražádný problém. Čemu tedy věřit a čím se řídit?