Symbol slunce v józe

Symbolem je samotná jóga, která nám připomíná, že vše odehrávající se v mikrokosmu se odehrává i v makrokosmu. Hathajóga nás učí rovnováze. Slovo ha znamená slunce, slovo tha znamená měsíc.

Měli bychom slavit pohřby?

Jaro symbolizuje nový přicházející život a s ním spjaté oslavy. Když do našeho života někdo nový přijde, když se někdo nový narodí, vnímáme to zpravidla jako důvod k oslavě. Ale co když z našeho života někdo odejde? Někdo, kdo nám byl velmi drahý? Zaslouží si taková událost oslavu, i když je smutná?

Denní rituály

Po narození miminka se každá maminka snaží vytvořit pro své dítě bezpečné prostředí tím, že se řídí nějakým řádem a režimem. Dodržuje časy na spánek, koupání i jídlo. Většina dospělých má ale s pravidelnými rituály často problém. Našemu tělu přitom jistá pravidelnost a rutina dělá moc dobře. Je to jedna z věcí, které nám dodávají pocit jistoty a stability. Rituálů, které je možné si jednoduše osvojit, je několik.

Symbolika Ježíše a oslava Velikonoc v kontextu jógové filozofie

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, který v podstatě tvoří dva protiklady: velké truchlení a smutek na jedné straně, oslava a radost na straně druhé. Obojí souvisí s životem Ježíše Krista. Co tato osobnost symbolizuje a dají se v jejím životě a učení najít nějaké paralely s filozofií jógy?

Masopust: Období veselí a hodování

Po Třech králích v lednu začíná a v úterý před Popeleční středou v únoru končí. Kdo? Přeci masopust neboli fašank či ostatky. Jde o dobu plnou hodování, plesů a veselí, která je vklíněná mezi dvě období postní – vánoční a velikonoční. Jak masopust slavili naši předkové a jaké zvyky i obyčeje jsou s ním spjaty?

Rozkvetlý advent

Nejtypičtější květinou Vánoc je vánoční hvězda, nebo také pryšec nádherný. Původně pochází z Mexika a zemí Střední Ameriky z oblastí subtropických hor. Ve Spojených státech je květina známá také jako poinsettia (poinsetie)...

Axis mundi, modus vivendi aneb O vertikále a horizontále

Ať už sympatizujeme s tou či onou filosofií kreslící hodnotové linky a křivky životní cesty, asi se shodneme na zcela přirozeně pociťované touze, či letmém chvění, nalézt v životě smysl. S určitou nadsázkou řečeno, naplňování smyslu někdy trvá chvíli, jindy se uskutečňuje v rámci několika zrození.

5 rituálů pro zpříjemnění podzimu

Podzimní sychravost a nedostatek světla a tepla mohou působit tísnivě. Proto je dobré osvojit si rituály, které nám pomohou udržet nadhled a nespadnout do tamasické temnoty i ve chvílích, kdy máme pocit, že nás nic než tma neobklopuje.

Symbol měsíce v józe

„Když jsme ve shodě s přírodními cykly vesmíru, ctíme rytmy přírody a tím žijeme ve větší harmonii.“

Fénix – symbol znovuzrození

V mnoha kulturách, například řecké, egyptské nebo čínské, se objevuje mýtus o tajemném ptákovi, který umírá v ohnivých plamenech a znovu se rodí z vlastního popela. Je symbolem smrti, transformace a znovuzrození a jako silný duchovní totem reprezentuje sílu a obnovu.