Jak se jóga stala populární na „Západě“?

Jednou z nejvíce paradoxních věcí na józe je to, že přestože má tato 5000 let stará praxe kořeny v asijských zemích, včetně Indie, získala si na Západě mnohem větší popularitu. Výsledkem je, že evropské země a Spojené státy dokázaly zmodernizovat tuto starodávnou disciplínu a začlenit ji jako životní styl založený na empatii a péči o sebe.

Hrášková pomazánka s mátou

Lehká, osvěžující a rychle připravená – takovými vlastnostmi se chlubí tato svěží letní pomazánka! Pokud máte za oknem nebo na zahrádce mátu, je teď ten správný čas na to ji využít na talíři!

Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Čtěte dál a možná se dozvíte o rajčatech to, co jste dosud nevěděli.

Jóga a dech

Dech je spolu s tlukotem srdce a pohybem základní známkou života. Tím nejpřirozenějším, co máme. Přímo nebo nepřímo se dotýká všech systémů v našem těle a zároveň každý tělesný systém může ovlivnit to, jak budeme dýchat. Dechu je v poslední době právem věnovaná velká pozornost a také jóga je s dýcháním neoddělitelně spjata.

Ásany přínosné pro těhotné ženy

Je známo, že jóga nabízí holistické benefity všem, a je skvělá také pro těhotné ženy. Výhody čerpající z jógy jim pomáhají udržovat tělo zdravé, klidné a uvolněné. Jóga připravuje ženy na porod a také jim pomáhá se po porodu lépe zotavit.

Rutina aneb Jak najít krásu v prostotě každodennosti

Pro většinu lidí má slovo rutina spíš negativní smysl. Je to něco, co nám zničí vztah. Něco, čemu se všemi silami snažíme vyhnout a nechceme to zažít. Jakmile zůstaneme pár dní doma, začne nás svazovat nesnesitelný pocit nudy. Doba koronavirová nám zajisté sebrala mnohé – ze dne na den jsme se museli vzdát cestování, dobrého jídla v restauracích a vídání se se známými. Naopak nám ale ukázala, co to je ta pravá rutina. Možná v sobě ale skrývá víc, než si dokážeme připustit. Možná ji už teď máme tak trochu rádi…

Léto – doba pikniková

Letní dny nám nabízí nemálo výhod a požitků – můžeme se vykoupat v osvěžující vodě, vynést modely lehčí než vánek a samozřejmě sejít se s přáteli někde venku, mimo náš domov, mimo naše čtyři stěny. Možná se to zdá být jako maličkost, ale setkání s lidmi ve volném prostoru, na čerstvém vzduchu je neskutečně osvobozující a dle nejnovějších studií se jedná také o zážitek, který se nám vryje do paměti mnohem silněji než jakékoliv akce uvnitř.

Soutěž: Vyvez časopis JÓGA DNES na výlet a vyhraj podložku LOLË!

Zapojte se do soutěže s letním číslem časopisu JÓGA DNES! Soutěžit můžete na našem Facebooku nebo na Instagramu. Jak na to?

Užijte si jógu

Samotná jóga, jógová praxe stejně jako názory na ni se v průběhu času vyvíjejí. Na začátku máte pocit, že všechno víte, všechno znáte a hlavně to musíte říct i udělat. A tak si vytvoříte skupinu sledovatelů a také dost těch, kteří vám nemohou přijít na jméno a dávají vám najevo, že pokora není o „hlásné troubě“. Navíc vaším rebelstvím narušujete jejich pohodlí a zajeté koleje, což pro ně není příjemné.

Jak být lepším učitelem jógy

Dlouholetý učitel jógy sdílí rady, jak učit jógu, aby měla co největší přínos pro učitele i studenta.