Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

Rasajány – byliny dlouhověkosti podle ájurvédy

V ájurvédské praxi hrají byliny velice důležitou roli. Představují účinnou a jemnou léčbu a panuje názor, že léčivá je každá rostlina, když se použije správně. Podle ájurvédy jsou byliny potraviny, které se ze zažívacího traktu vstřebávají do organizmu. Proto se mají užívat s jídlem. Byliny v sobě nesou inteligenci, pomocí které dokážou v těle regulovat nemoci nebo jiné problémy organizmu. Ájurvédské byliny netlumí přenos signálu v těle ani nenahrazují práci oslabených orgánů.

Nový JÓGA DNES Speciál vychází 1. října!

Již 1. řijna 2021 spatří světlo světa nové číslo časopisu JÓGA DNES Speciál! Na co se můžeme na jeho stránkách těšit tentokrát? 

Známé tváře a jóga: I slavní muži se zamilovali do síly pradávné tradice!

Pamatujete si chlapeckou skupinu Take That? Její tehdejší frontman Gary Barlow se zamiloval. Láskou mu není nic jiného než námi tolik oblíbená jóga!

Tradiční jógové texty: Hatha-pradípika

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich zkoumání neobejdeme. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Alpaka – tak trochu jiná jóga

Jóga ve spojitosti se zvířaty už asi nikoho nepřekvapí, a tak se jedna farma chovající lamy alpaka rozhodla pro otevřené lekce právě s těmito miláčky.

Zářijová výzva od @jogadnes a @lole.praha je tu!

Pod taktovkou @jogadnes vznikla další výzva, tentokrát ve spolupráci s kanadskou značkou @lole.praha! Máte své oblíbené ásany? Pojďme si je vzájemně představit! Řekněte nám, co se vám na dané pozici líbí, jaké má benefity, jestli jste ji měli rádi vždy, nebo byla cesta spletitá. Každý jsme jiný, každý máme jiné potřeby a přání, každý jdeme svou vlastní cestou. Spojuje nás ale cesta společná. Jóga. Pojďme si užít 6 dní plných jógy a vzájemného sdílení. 

Šalabhásana (Kobylka)

Základem pojmenování této ásany je sanskrtský výraz „šalabha“, česky „kobylka“. Pokrčené ruce v jedné z variant plné polohy totiž připomínají tento hmyz. Podle Andrého Van Lysebetha je na rozdíl od polohy kobry, pluhu, kleští apod. dynamická, přičemž její statická fáze je jen velmi krátká.

Proč mít svého vlastního terapeuta?

Život nám všem občas nakládá víc, než sami dokážeme unést. Události posledního roku jsou toho názornou ukázkou. Kdy je ale už opravdu čas na to, zajít s tím, co cítím, k odborníkovi, který by mi mohl pomoct? Není na to ještě moc brzy? Jsem magor, protože jdu na terapii? Co tomu řekne moje okolí? Tohle všechno jsou otázky, které nás zajisté budou doprovázet, pokud začneme o návštěvě psychoterapeuta přemýšlet. Pojďme si říct, jak s takovými obavami zacházet a jak vlastně najít terapeuta, kterému se budeme chtít svěřit.

Září – měsíc školních aktovek

Začala škola a s ní se do většiny dětských pokojů stěhuje školní aktovka, úkoly a vzdělávání.

Nabízím několik tipů, jak dětem rozzářit jejich prostor, který není jen místem pro spánek, ale také hernou a studovnou. Dětské pokoje by pochopitelně měly podporovat hlavně potřeby dětí. Tam, kde jich žije více, by každé dítě mělo mít svůj soukromý kout, který bude jen jeho.