Mindful eating

Mindful eating však začíná ještě před samotnou konzumací, kdy si vybíráme jídlo, které tělu nejvíce prospěje, dáme mu to, co opravdu chce a potřebuje pro správné fungování.

Jak přistupovat k domácí praxi?

Jóga je svobodná a dává každému možnost najít vlastní specifickou cestu, kterak bude k jejímu praktikování přistupovat. Říká se, že pokud víme, proč postupujeme zrovna tak, jak postupujeme, není v józe špatně nic. Pokud budeme takovým způsobem přistupovat k domácí praxi, můžeme si být jistí, že nebudeme chybovat. Ale… jak vlastně na to?

Držte si svou múla bandhu

V sanskrtu znamená „múla“ kořen; „bandha“ zámek nebo vazba. Na fyzické úrovni se bandha nachází v oblasti pánve. Jejím praktikováním se zvyšuje stabilita pánve a vzhledem k tomu, že je pánev sedlem páteře, vytváříme i bezpečné prostředí pro pohyb páteře.

Hledejme v mapách svého těla

Už nemohu, už nevydržím... Mísí se v mém těle pocity různých příchutí, spíše pachutí. Tu hořké žluče a vzteku nad mým rozhodnutím odjet sama do Indie. Tu slaných slz a smutku nad sebou samotnou. Chvílemi mým tělem lomcuje třes, poté se mi žaludek stáhne, jako když hroznýš pevně svírá svou oběť.

Nechte starosti za dveřmi a usmívejte se!

Vaše lekce není místem pro stížnosti na váš osud a domácí trable. Pokud učíte, učte a naslouchejte...

Bolesti zad a jak na ně?

Všichni to známe, ráno se vzbudíme a nemůžeme se pohnout. Bolesti zad trápí téměř každého z nás. Důvod je především v celkové aktivitě či případné neaktivitě. Ta se pak odrazí na vitalitě a tom, jak se cítíme.

Radit? Postarejte se raději sami o sebe.

Těch, kteří rádi radí, aniž by k tomu byli vyzváni, nebo dokonce, aniž by byli tázáni, je mnoho. Někdy až moc. A když se pár takových sejde najednou nebo krátce po sobě, jde nám z jejich doporučení hlava kolem.

Jógová cesta (jóga marga)

V duchovních kruzích a mezi lidmi zajímajícími se o metafyziku se často používá termín „cesta, být na cestě“. Sanskrtské slovo marga má právě význam této duchovní cesty. Existuje mnoho cest, všechny však dosahují stejného cíle.

Úplněk ve znamení Berana, pracovitosti a energie

Říjnový úplněk je také označovaný jako „úplněk lovecký“, nebo jako měsíc cestování“ či měsíc lovce.

9. října 2022 ve 22:54 vstupuje úplněk do znamení Berana.

Jóga a očistné techniky

Už naši dávní předkové před koncem starého a začátkem nového roku cítili potřebu urovnat všechny své záležitosti, vyřešit staré spory a dokončit vše, co mělo být dokončeno. To vše proto, aby do nového začátku mohli vstoupit s čistým listem. Tuto tendenci dnes jistě máme i my: je to dědictví generací, které v sobě neseme. Jaké očistné techniky nabízí jóga?