Mnohomluvnost jako znak vnitřního neklidu. Jak ji odbourat?

Podle jamy a nijamy bývá mnohomluvnost znakem vnitřního neklidu. Proč a jak s tím pracovat, jak pomůže jógová praxe?

Pohankovo-ovesné sušenky

Podzim už vstoupil do našich dnů naplno, a naše tělo i duše potřebuje zahřát. Proto máme pro vás tenhle voňavý a hřejivý recept na sušenky, které si ihned zamilujete. Potěší vás kakaovou chutí, vláčností po jablíčkách a vůní po perníku.

Podzim na talíři

Podzimní období patří elementu vzduchu. Po horkém létě, které symbolizuje oheň s sebou tento čas přináší chlad, sychravé a deštivé počasí.

Informace k vydávání JD SPECIÁLU

Přinášíme vám základní informace k aktuální situaci a vydávání Jóga Dnes SPECIÁLU. 

Jak rozšířit jógu z podložky do každodenního života

Jóga je starodávnou praxí působící na tělo i mysl, proto pomáhá při transformaci celé lidské bytosti. V době lahodící kultu těla se však tato její podstata může ztrácet v touze po dosažení dokonale líbivých poloh. Taková představa omezuje koncept jógy na něco, co se odehrává pouze na podložce. Ta je ale ve skutečnosti mnohem složitější, náročnější a také krásnější.

Řízený dech a vědomý pohyb pro zdravou páteř

Přestože dech ve všech ohledech významně ovlivňuje kvalitu našeho života, je pro nás spíše samozřejmostí než středem naší pozornosti. Víte, kolikrát denně se nadechnete a kolikrát to uděláte vědomě? A přitom se způsob, jakým dýcháme, odráží na všech rovinách našeho bytí a je základním předpokladem naší existence. Dech je úžasný fenomén a určitě stojí za to věnovat mu pozornost.

 

Jak tu jógu žít?

Pravidelným cvičením powerjógy trénujete svoji vytrvalost, respektujte, že každý den je jiný (jednou to jde, podruhé to nejde). Pravidelnost ve cvičení powerjógy vás učí přijímat situace takové, jaké jsou.

Řád jako jóga, jóga jako řád

Řád jako protiklad chaosu. Řád jako něco, čemu můžeme důvěřovat, o co se můžeme opřít, k čemu se můžeme uchýlit, když vše ostatní selže. Řád jako něco, co dává našemu životu směr. Řád jako něco, na čem bychom ale neměli ulpívat. Řád jako jóga, jóga jako řád.

Jóga, lymfatický systém a podzimní rituály

Jaké postupy a co všechno může pomoci s podzimem pro jeho (ne)stagnaci a jak "pohnout" s lymfou? 

Ranní praxe pro líná, chladná rána

Podzim už na dveře doklepal – otevřel je, vstoupil a léto zůstalo za nimi. Ačkoliv nám tady nechal dozvuky jeho „babí“ podoby, která je milá a příjemná, rána už jsou chladná, večery jakbysmet a nám se často nechce z vyhřáté postele vystrčit nos, natož celé tělo. Co nám pomůže překonat nechuť vstávat?