Utthita trikónasana (trojúhelník)

„Mysl, duše a tělo musejí být trojjediné: tři v jednom a jedno ve třech."    B. K. S. Iyengar

Moje sádhana nedokonalosti

Dhyanyogi Madhusudandas, kterého považuji za svého vůbec prvního učitele jógy, prý říkával západním studentům, jednoduchou věc: „Máš tělo. Máš ego. Dokud budeš mít tělo, budeš mít i ego. Není žádoucí se ho chtít zbavit.“ Dnes a denně hledám cestu, jak přijímat různé části sebe sama. Troufám si říct, že to děláme všichni...

Emoce jako lakmusový papírek našeho vnitřního vesmíru

Energetickým sídlem emocí v těle je dle jógové anatomie ducha primárně druhá čakra, svádhišthána, tedy „místo sebe sama“ nebo také „křižovatka“ a „místo chuti“. Svádhišthána je totiž svázána s vodním živlem zvaným „ápas“ či „džala“ a voda je spojena s emocemi. Emoce (e-motio) souvisejí s pohybem, pohnutkami, a je tedy jasné, že jejich prožívání s člověkem leckdy pohne. Emoce doslova hýbou lidskou bytostí.

Podzimní vydání JÓGA DNES vychází 12.9.2023

Do nové sezóny JÓGA DNES vstupuje s inovovanou škálou autorského týmu, novými tématy a inspirativními články. Jóga Dnes září/ říjen 2023 vychází na novinové stánky 12.9.2023.

Jak může pravidelná praxe jógy zlepšit vaši sportovní výkonnost?

Jóga je komplexní cvičení, které se rovným dílem zaměřuje na tělo i na mysl. Soubor technik, rituálů, zásad a v neposlední řadě také cviků prospívá lidskému pokolení téměř od nepaměti, alespoň co se staré Indie týče. Vedle mnoha dalších mohou z jejích výhod mimo jiné čerpat také sportovci.

Co má jóga společného s horami, mořem, s přírodou

Trend cestování je již několik let na vzestupu a nic na tom nezměnila ani covidová pandemie, která lidem na čas zavřela brány ke svobodě dostávat se z jednoho konce světa na druhý. Omezeni na svobodě vnější jsme však možná znovu objevili pravou podstatu svobody vnitřní, jejíž otisk se ukrývá v nespoutanosti a nekonečnu přírody. V tom, co spojuje nejen jógu s přírodou, ale i s námi, s naším nitrem.

Jóga nejenom pro začátečníky

Objevte holistický přístup k životu a starejte se o svou kondici fyzickou i psychickou! Ať už jste mladí nebo staří, sportovci nebo sedaví pracovníci, jóga je pro všechny. Je to cesta, kterou můžete přizpůsobit svým potřebám a rozvinout svůj vlastní potenciál.

Září: měsíc ve znamení uzemnění a laskavosti

Léto je v plném proudu a pomalu, ale jistě dosahuje svého vrcholu. Dny začínají být kratší a tma z nich pomalu ukusuje svůj díl. V druhé polovině září se příroda začíná uklidňovat a vybízí nás učinit to samé. Dle čínské medicíny jsou v zářijových dnech nejvíce oslabeny dva orgány a jsou jimi slezina a slinivka břišní. Jakou úlohu hrají v našem těle a co je dobré udělat pro jejich posílení?

Nové video - krije a metabolismus, vitalita

Krije na odolnost vůči nemocem. V rámci prevence opakovaných nachlazení a onemocnění je nutné udržovat dobře fungující trávení a vyměšování. Máte-li navíc vyrovnaný metabolismus, budete i srdeční. Tato krija tyto schopnosti rozvíjí. Dodává fyzickou sílu a posiluje odolnost vůči nemocem.

Jóga za úplňku a superúplněk

Dne 31.8.2023 bude skutečný superúplněk. Druhý srpnový úplněk nastává ve čtvrtek 31.8.2023 ve 3:35 SELČ. Během tohoto dne bude Měsíc v perigeu, což je nejbližší bod k Zemi na své dráze. A co cvičení jógy a úplněk?