Srpen – měsíc zralosti, sklizně a vděčnosti

Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.

Jóga a pozlátko

Následující text je mé osobní bilancování současné popularity jógy a pozitiv i negativ, která to přináší. Mísí se ve mně radost z toho, jak je jóga dnes populární, a vedle ní pocit, že je populární trochu jiným způsobem, než jsem si představoval.

Co by měl každý muž vědět o jógovém oblečení

Jóga není pouze pro ženy, a tudíž je velice důležité, aby se i každý praktikující muž cítil dobře. Proto britský deník The Independent sestavil jednoduchý návod, který to může pánům výrazně ulehčit. Vylepšit ásanu totiž můžete právě tím, že oblečení, které na sobě budete mít, bude pohodlné.

Co nám prozradí Jógasútry: o krijá józe

Krijá jóga se skládá ze tří nijam – tapas, svádhjája a íšvarapranidhána. Jak je disciplína, studium posvátných textů a sebezkoumání a odevzdání se vyššímu principu na sebe vzájemně napojené?

Řecký salát

Řecký salát už má v současnosti mnoho receptur, ten původní tradiční se však skládá jen ze základních ingrediencí a nesmí v něm chybět pořádná dávka olivového oleje...

Láska prochází žaludkem...

Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.

Jak přistupovat k náročnější jógové praxi

Jóga je obsáhlým komplexem s hlubokou léčivou silou a je velmi přínosné si to opravdu uvědomit. Pokud máme nastavenou praxi, víme, že přicházejí náročnější zkoušky, a to jak formou složitějších technik, pozic (ásan), tak i ve formě zkoušek duchovních.

Jóga před a jóga po aneb jak krize ovlivnila naši praxi

Jóga. Pradávná tradice sloužící miliónům lidí po celém světě k eliminaci stresu, lepšímu protažení a dosáhnutí té správné fyzické i mentální kondice.

Jak na jógové podložce pracovat s myšlenkami?

Neukázněná mysl je jako opička, která žadoní o banán. Jenže když jí ho dáme, bleskurychle jej oloupe, ještě rychleji sní a chce další. Tím si vytrvale uzurpuje naši pozornost, my se cítíme neklidní, roztěkaní, rozladění, neustále v pohybu. A to nejen na jógové podložce…

Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo...