Jógová sestava pro zdravá záda

 

Neznám snad nikoho, koho by někdy netrápily bolesti zad. A je jedno, jestli je mladý, ve středním věku či důchodu. Náš životní styl určuje, jak se cítíme, a co si budeme povídat, dnešní uspěchaná doba tomu zdraví moc nepřeje. Jsme zahlceni prací, většina z nás celé dny tráví u psacího stolu v ne zrovna správné poloze. Pokud máme k tomu ještě rodinu a jiné povinnosti, je těžké najít si čas na sebe, cvičení, relaxaci… na všechny ty malé, ale tak důležité věci, které nám pomůžou sedavý styl života a časté stresové situace vybalancovat.

Listopadové vydání lifestylového časopisu JD se věnuje pláči, smíchu a zdravým zádům

Blíží se prosincové svátky, na obloze ubývá slunečního svitu a dny se krátí. Den je krátký, noc dlouhá… Přichází období, kdy se mysl začíná zabývat svými emocemi a Jóga Dnes je u toho. Nové vydání vychází 2.11.2023.

Zvedání bránice - uddíjana bandha

„Uddíjana bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“, dodává Svámí Šivananda k praktikování uddíjana bandhy. 

Jógové studio v Teplicích: Jóga.

Jógové studio - “Jóga.”, které nikdy nebylo v plánu, bylo otevřeno v roce 2017. Najdete u nás rozličné styly jógy se zkušenými lektorkami. Speciální akce a jógové workshopy i s externími hosty jsou samozřejmostí. Studio má prostornou šatnu, zázemí s kuchyňkou a sál poskytující dostatek prostoru pro Vaši praxi.

Praktikuješ si? Aneb jak nesklouznout k mechanickému žití

„Praktikuješ si?“ zeptala se mě na konci telefonického rozhovoru lektorka, moje učitelka. „Ano,“ odpověděla jsem nejistě. Vnímala jsem totiž, že to poslední dobou není úplně ono, a její otázka spustila kolotoč emocí.

Jak na podzim probudit kreativitu a jak s tím pomůže jóga?

Se sychravým podzimem máme sklony choulit se do sebe: je nám zima, motáme se do teplých šál a kabátů; skláníme hlavu, abychom unikli kapkám deště; hrbíme se a probíráme se vlastními stesky, úzkostmi a obavami. Máme pocit, že se nám nedaří, a ztrácíme motivaci, propadáme se do temnoty tamasu. Cestu nahoru pomůže najít jóga.

Matsjéndrásana (matsjéndrova pozice)

Protažená páteř vytváří duchovní sílu koncentrace, která existuje mimo rušivé myšlenky a přemítání nad minulostí a budoucností, a ponechává vše na čerstvé panenské přítomnosti. (B. K. S. Iyengar)

Podzim a jóga, rituály jako základ úspěchu

Organizovanost je základ úspěchu...vytvořte své vlastní očistné rituály, které pravidelně zařazujte do své praxe... pomůžou vám na vaší cestě za úspěchem a také v rámci podzimních dnů. 

Kafe a zen

Něco tam chrastí… to není rumbakouleBrácha, sypej dál. Pokračuji v sypání malým otvorem, který můj bratr vyvrtal vrtačkou, a pozoruji, jak se vykopaný důlek postupně zaplňuje světle šedým popelem. Čekali jsme na tu chvíli rok a půl. Nebyl na vině covid. Bylo jen potřeba udělat mnoho kroků, než jsme se mohli všichni sejít pod tisem, v nejzastrčenějším rohu zahrady.

Jógový výdech

Jakmile slyšíme, jak důležité je pro naše zdraví správné dýchání, zhluboka se nadechneme, jako bychom tím mohli napravit všechny chyby z minulosti. Je to ale přesně naopak: Tajemství plnějšího dýchání je totiž ukryto právě ve výdechu.