Jóga a očistné techniky

Už naši dávní předkové před koncem starého a začátkem nového roku cítili potřebu urovnat všechny své záležitosti, vyřešit staré spory a dokončit vše, co mělo být dokončeno. To vše proto, aby do nového začátku mohli vstoupit s čistým listem. Tuto tendenci dnes jistě máme i my: je to dědictví generací, které v sobě neseme. Jaké očistné techniky nabízí jóga?

Džala néti aneb Čistý nos

S příchodem pylů, velkých teplotních rozdílů a nového období je vhodné pravidelně praktikovat jógové néti – výplach nosu. Džala néti, je jednou ze základních očistných technik, která se využívána v józe.    

Jógová lekce s olejem uvnitř aneb Lehký větřík

První, a nejenom první, návštěvy Indie jsou pro naši kulturu zcela fascinující. Jaká byla zkušenost Václava Krejčíka v průběhu očisty střev na lekci jógy?

Očista jako klíč do zámku našeho zdraví

Stejně jako vodovodní potrubí, varná konvice nebo třeba pračka i lidské tělo je jakousi nádobou, kterou neustále proléváme všelijaké tekutiny i substance pevnějšího charakteru. A stejně tak i prostor lidského těla se postupně zanáší usazeninami všeho druhu a čas od času je potřeba ho vyčistit, aby ulpělé nánosy tělo nezatěžovaly, nebránily vstřebávání živin nebo nezačaly působit toxicky.

Jógová očista - šankhaprakšálana

Pomalu popíjejte vodu a naplň se ji až po okraj. Nato rozpohybuj útroby a zbav se vody spodem. Ghéránda samhita I.17.

Šankaprakšalána

Šanka patří do velmi staré běžně aplikované techniky jogínského řádu (jogínský systém starý pět tisíc let), jedná se o očistnou techniku. Jógové očistné techniky jsou tu od toho, aby z našeho těla odnesly nečistoty. Šankaprakšalána není pouhou očistou střev. Jde o očistu na všech úrovních, fyzické, mentální i spirituální.

Půst jako očista těla

Od dob Hippokrata se traduje moudrost: „Co nevyléčí hlad, nevyléčí žádný lék.“

Půstem k prozření, nebo k nemoci?

Půst je praxe stará téměř jako lidstvo samo. Již staří Řekové věřili, že očišťuje nejen tělo, ale hlavně ducha. A právě duchovní očista, zvnitřnění se, odlehčení těla ve prospěch autentického vnímání, jsou pro půst charakteristické v mnoha náboženstvích a naukách.

Sankaprakšalána (Sankhaprasalana) - 3. díl

Vítejte u posledního dílu seriálu pojednávajícího o tradičním jógovém způsoby očisty trávicího traktu. Již jsme se seznámili jak s historií vzniku a významem šankaprakšalány, tak i s praktickými návody na její provedení. Zbývá již jen osvětlit, jak postupovat po jejím ukončení tak, aby vše dopadlo k vašemu užitku a šankaprakšalána splnila svůj účel bez toho, aby vám bylo špatně.

Sankaprakšalána (Sankhaprasalana) - 2. díl

V prvním dílu jsme vás seznámili se vším, co se skrývá pod termínem šankaprakšalána. Povídali jsme si o historii jejího vzniku, o pramenech, v nichž je popisována, o blahodárných účincích, které její praktikování přináší. V dnešním druhém díle seriálu bychom se chtěli zaměřit na popsání dvou lehce odlišných způsobů, jimiž lze šankaprakšalánu provést.