Očistné techniky 10. 11. 2021 PDF Tisk

Očista jako klíč do zámku našeho zdraví

Stejně jako vodovodní potrubí, varná konvice nebo třeba pračka i lidské tělo je jakousi nádobou, kterou neustále proléváme všelijaké tekutiny i substance pevnějšího charakteru. A stejně tak i prostor lidského těla se postupně zanáší usazeninami všeho druhu a čas od času je potřeba ho vyčistit, aby ulpělé nánosy tělo nezatěžovaly, nebránily vstřebávání živin nebo nezačaly působit toxicky.

Očista jako klíč do zámku našeho zdraví

Tělo jako skladiště
Šauča neboli očista patří mezi nijamy a je jedním z velmi zásadních aspektů tělesně-duševní spirituální praxe. Jako lidé v sobě skladujeme různorodé nánosy jak na emoční, tak i fyzické rovině, a ty limitují naše fyzické zdraví, mentální jasnost a emoční stabilitu. Věnujeme-li se pravidelně vnitřní (duševní) i vnější (tělesné) očistě, odstraňujeme vrstvy, které nám mohou bránit žít náš pravý potenciál a otevírat cestu k plnému využití účinků naší jógové praxe.

Ranní očista
Mezi základní jógový set každodenní udržovací očisty patří čtyři jednoduché techniky známé jako krije. Mohou být snadno prováděny jako součást ranní hygieny. „Krija“ je název pro komplexní jógové úkony prováděné k dosažení konkrétního výsledku.

4 RANNÍ KRIJE

  • čištění jazyka – škrabkou na jazyk (nebo lžící) – odstranění slizu s toxiny nahromaděnými v ústní dutině přes noc, chrání náš organismus před tím, aby znovu vstřebal to, co přes noc vyloučil jako nežádoucí
  • čištění dásní – masáž dásní čistou mořskou solí, nikdy nepolykáme, odstraňuje bakterie z dásní, které mohou vyústit v zánět dásně či zubní kaz
  • čištění očí – teplá voda v dlani a kroužení očí ponořených do ní, čistí oči a oční kanálky od prachových mikročástic, uklidňuje unavené a zarudlé oči
  • nétí – čištění nosních dutin teplou vodou s trochou soli za užití nétí lóty, tedy konvičky (viz šatkarmy)

Tipy
Pokud zkoušíte čištění jazyka po ránu poprvé, doporučuju vám se dobře podívat na to, co z něho seškrábnete. Když vrstvu z jazyka neodstraníte, znovu ji vstřebáte do organismu spolu se snídaní a věřím, že po výše zmíněné zkušenosti to už stejně jako já nikdy neuděláte. Čištění dásní a očí není nutné dělat denně, doporučuju jednou týdně či v případě potřeby. Čištění nosních dutin je skvělou prevencí onemocnění horních cest dýchacích a lze ho praktikovat denně. Dávejte si ovšem pozor, aby vám v chladných měsících voda v dutinách neuvízla a nezpůsobila komplikace. Nechte si tuto techniku předat od někoho zkušeného, kdo vám vysvětlí její správné provedení, jinak riskujete, že vám více ublíží, než pomůže.

Šest jógových úkonů
Šatkarmy neboli šest (šat) úkonů či povinností (karma) v životě jogína, který to s jógou myslí vážně. Šatkarmy vycházejí ze zakládajících textů hathajógy (Hathajóga Pradípika, Šatkarma Sangraha atd.). Očistné úkony zde popsané se užívají k harmonizaci dóšických kvalit, tedy poměrů a kombinací elementů země, vody, ohně, vzduchu a éteru v těle. Souvisí též s dobrým souladem třech gun (radžas, tamas a sattva) a zpracováváním negativních mentálních vzorců (zlost, chtíč, lpění atp.).

ŠATKARMA – 6 druhů očistných technik

 Bastí (očista střev)

  • džala bastí – očista střev výplachem vodou (klystýrka, irigátor), vyplachuje starou stolici, pomáhá při plynatosti a uvolňování přílišného horka z těla
  • sthala bastí – paščimóttánásana s ašviní mudrou (25krát), čistí střeva, uvolňuje plyny
  • múla šódhana – očista řitního otvoru čerstvou kurkumou (10krát po a proti směru hod. ručiček), očišťuje a dezinfikuje tuto oblast

 Dhautí (očista trávicího traktu od úst až po střeva)

  • šankhaprakšálana – kompletní očista střev slanou vodou (viz návod), posílení imunity, zlepšení funkce trávicího systému a jater, čištění krve, redukce hlenů, oživení pránického těla a harmonie 5 prán
  • laghu šankhaprakšálana – částečná očista střev slanou vodou
  • agnisára krija (vahnisára dhautí) – aktivace trávicího ohně (džálandhara bandha a pulzující podbřišek, 10–50krát s bahir kumbhakou), stimulace trávení, posílení svalů podbřišku, stimulace 5 prán, uvolnění deprese a otupělosti, zvednutí energetické úrovně
  • vamana dhautí – výplach žaludku slanou vodou, zlepšuje funkci trávicí soustavy, uvolňuje přebytečnou vátu (vzduch), pittu (žluč) i kaphu (hlen), uvolňuje zadržované emoce z oblasti solaru a pocit těžkosti v srdci
  • vastra dhautí – očista žaludku pomocí bavlněného plátna (2,5 cm × 300 cm)

Nétí (očista nosní dutiny)

  • džala nétí – nétí lóta s teplou vodou a trochou soli, odstraňuje hleny z dutin, chrání před onemocněním dýchací soustavy, pomáhá udržet zdravé oči, uši a krk, uvolňuje obličejové svaly a omlazuje vzhled, uklidňuje nervový systém, udržuje balanc mezi pravou a levou hemisférou, dodává pocit psychické lehkosti, aktivuje 6. čakru
  • sútra nétí – bavlněná sútra (4 mm × 450 mm) ve včelím vosku (gumová v ghí, oleji atd.) se protáhne nosní dírkou do krku a ústy ven
  • Naulí (stimulace a očista trávicího traktu) – vědomý rytmický pohyb břišních svalů vedoucí k očištění trávicího traktu (džálandhara bandha a uddíjana bandha s bahir kumbhakou a kontrolovaným pohybem středního pásu břišních svalů), tonizuje střeva, pohlavní a vylučovací soustavu, stimuluje trávení, vstřebávání živin, zahřívá, pozitivně působí na 3. čakru – zdroj energie, zlepšuje mentální jasnost

 Kapálabháti (očista dechem), dech zářící lebky, odstraňuje hleny, uvolňuje obličejové svaly a nervy

  • vátakrama kapálabháti – očišťuje plíce, pomáhá při potížích s dýcháním, posiluje nervový systém a trávicí soustavu, energetizuje mysl, napomáhá koncentraci, čistí nádí
  • vjutkrama kapálabháti – průplach nosní dutiny teplou vodou ústy ven
  • šítkrama kapálabháti – průplach úst teplou vodou nosní dutinou ven

Trátaka (očista mysli) – koncentrace na klidný plamen svíčky bez mrkání, poté se zavřenýma očima (fáze opakujeme), končíme vždy s dlaněmi na očích, zlepšuje zrak, vyrovnává nervový systém, uvolňuje stres, zlepšuje paměť a schopnost koncentrace i vůli, aktivuje 6. čakru a je skvělou přípravou pro meditaci

Mnohé šatkarmy jsou pokročilými jógovými technikami, a proto výrazně nedoporučuji zkoušet je poprvé na vlastní triko bez odborného a zkušeného vedení a dozoru. Šankhaprakšálana je jednou z takových technik a je třeba si na ni udělat dva dny volna. Pro představu jejího průběhu uvádím, jak se zhruba provádí.

 

ŠANKHAPRAKŠÁLANA

příprava

  • lehké jídlo večer před (zelenina, smoothie, kaše apod.), ráno se nejí
  • 6 litrů převařené vody, kvalitní sůl
  • khičarí – kvalitní bílá rýže (a mungo) uvařená doměkka s ghí (nebo máslem), trochou kurkumy a špetkou soli
  • heřmánkový čaj

akce

  • 1,5 l teplé vody + vrchovatá lžíce soli vypít co nejrychleji, poté cviky – tádásana, tirjak tádásana, katí čakrásana, tirjak bhudžangásana, udarakaršanásana – jít na toaletu = spuštění sifónového efektu (mytí vodou + olejem, nepoužívat toaletní papír)
  • 1,5 l teplé vody + rovná lžíce soli + ásany + toaleta
  • 1,5 l teplé vody + ¾ lžíce soli + ásany + toaleta
  • 1,5 l teplé vody + ½ lžíce soli + ásany + toaleta (dokud z nás neteče čirá voda)
  • 1,5 l heřmánkového čaje pro zbavení organismu soli (změna barvy vody v toaletě)
  • nesprchovat, NEPÍT, šavásana 45 minut (mauna)
  • po 45 min (MAX 60 minutách!) sníme khičarí
  • po 30 min možno pít vodu, lehké bylinné čaje (máta, lipový květ)

závěr

  • odpočinek, teplo, ideálně mauna
  • po 6 hodinách znovu sníme khičarí
  • nepít alkohol alespoň 24 hod, nejíst cukr, smažené atd., k normálnímu jídlu se vracet pomalu (přidat jeden druh jídla denně)
  • provádět 2krát ročně, neprovádět v chladných měsících
  • variantu laghu šankhaprakšálany lze provádět častěji (v případě zácpy až 1krát týdně) – vypijeme pouze 2 l slané vody

Tip začátečníkům
Chcete-li si vyzkoušet jednoduchou střevní očistu, ale nemáte žádné předchozí zkušenosti, doporučuji začít nejprve postupným vynecháváním některých druhů potravin – maso, sladkosti (cukry), mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny (každý den jeden druh) – a několik dní jíst pouze vařenou zeleninu, případně rýži s ghí (velmi lehce osolenou). Následně můžete 1–3 dny pít pouze zeleninové šťávy (špenát, celerová nať, okurka, mrkev, řepa, jablko). Postup zakončování takové očisty je stejný jako začátek – začnete jíst vařenou zeleninu s rýží a každý den můžete přidat jeden další druh potravin. Během celé očisty je nutné pít velké množství vody (ideálně převařené nebo kojenecké), během prvních dnů můžete večer vypít šálek projímavého čaje k rozpohybování střev. Je nutné též v průběhu celé očisty nepít alkohol ani kávu (ideálně nekouřit apod.). Střevní očisty se provádějí v jarních a podzimních měsících, nikoli v horkém létě ani studené zimě, kde hrozí dehydratace nebo podchlazení. O variantách dalších očist za použití bylin a očistných směsí doporučuji poradit se s vaším lékařem nebo specialistou.

Objednat předplatné