úterý 3. 12. 2024
Stejně jako vodovodní potrubí, varná konvice nebo třeba pračka i lidské tělo je jakousi nádobou, kterou neustále proléváme všelijaké tekutiny i substance pevnějšího charakteru. A stejně tak i prostor lidského těla se postupně zanáší usazeninami všeho druhu a čas od času je potřeba ho vyčistit, aby ulpělé nánosy tělo nezatěžovaly, nebránily vstřebávání živin nebo nezačaly působit toxicky.
Tělo jako skladiště
Šauča neboli očista patří mezi nijamy a je jedním z velmi zásadních aspektů tělesně-duševní spirituální praxe. Jako lidé v sobě skladujeme různorodé nánosy jak na emoční, tak i fyzické rovině, a ty limitují naše fyzické zdraví, mentální jasnost a emoční stabilitu. Věnujeme-li se pravidelně vnitřní (duševní) i vnější (tělesné) očistě, odstraňujeme vrstvy, které nám mohou bránit žít náš pravý potenciál a otevírat cestu k plnému využití účinků naší jógové praxe.
Ranní očista
Mezi základní jógový set každodenní udržovací očisty patří čtyři jednoduché techniky známé jako krije. Mohou být snadno prováděny jako součást ranní hygieny. „Krija“ je název pro komplexní jógové úkony prováděné k dosažení konkrétního výsledku.
4 RANNÍ KRIJE
Tipy
Pokud zkoušíte čištění jazyka po ránu poprvé, doporučuju vám se dobře podívat na to, co z něho seškrábnete. Když vrstvu z jazyka neodstraníte, znovu ji vstřebáte do organismu spolu se snídaní a věřím, že po výše zmíněné zkušenosti to už stejně jako já nikdy neuděláte. Čištění dásní a očí není nutné dělat denně, doporučuju jednou týdně či v případě potřeby. Čištění nosních dutin je skvělou prevencí onemocnění horních cest dýchacích a lze ho praktikovat denně. Dávejte si ovšem pozor, aby vám v chladných měsících voda v dutinách neuvízla a nezpůsobila komplikace. Nechte si tuto techniku předat od někoho zkušeného, kdo vám vysvětlí její správné provedení, jinak riskujete, že vám více ublíží, než pomůže.
Šest jógových úkonů
Šatkarmy neboli šest (šat) úkonů či povinností (karma) v životě jogína, který to s jógou myslí vážně. Šatkarmy vycházejí ze zakládajících textů hathajógy (Hathajóga Pradípika, Šatkarma Sangraha atd.). Očistné úkony zde popsané se užívají k harmonizaci dóšických kvalit, tedy poměrů a kombinací elementů země, vody, ohně, vzduchu a éteru v těle. Souvisí též s dobrým souladem třech gun (radžas, tamas a sattva) a zpracováváním negativních mentálních vzorců (zlost, chtíč, lpění atp.).
ŠATKARMA – 6 druhů očistných technik
Bastí (očista střev)
Dhautí (očista trávicího traktu od úst až po střeva)
Nétí (očista nosní dutiny)
Kapálabháti (očista dechem), dech zářící lebky, odstraňuje hleny, uvolňuje obličejové svaly a nervy
Trátaka (očista mysli) – koncentrace na klidný plamen svíčky bez mrkání, poté se zavřenýma očima (fáze opakujeme), končíme vždy s dlaněmi na očích, zlepšuje zrak, vyrovnává nervový systém, uvolňuje stres, zlepšuje paměť a schopnost koncentrace i vůli, aktivuje 6. čakru a je skvělou přípravou pro meditaci
Mnohé šatkarmy jsou pokročilými jógovými technikami, a proto výrazně nedoporučuji zkoušet je poprvé na vlastní triko bez odborného a zkušeného vedení a dozoru. Šankhaprakšálana je jednou z takových technik a je třeba si na ni udělat dva dny volna. Pro představu jejího průběhu uvádím, jak se zhruba provádí.
ŠANKHAPRAKŠÁLANA
příprava
akce
závěr
Tip začátečníkům
Chcete-li si vyzkoušet jednoduchou střevní očistu, ale nemáte žádné předchozí zkušenosti, doporučuji začít nejprve postupným vynecháváním některých druhů potravin – maso, sladkosti (cukry), mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny (každý den jeden druh) – a několik dní jíst pouze vařenou zeleninu, případně rýži s ghí (velmi lehce osolenou). Následně můžete 1–3 dny pít pouze zeleninové šťávy (špenát, celerová nať, okurka, mrkev, řepa, jablko). Postup zakončování takové očisty je stejný jako začátek – začnete jíst vařenou zeleninu s rýží a každý den můžete přidat jeden další druh potravin. Během celé očisty je nutné pít velké množství vody (ideálně převařené nebo kojenecké), během prvních dnů můžete večer vypít šálek projímavého čaje k rozpohybování střev. Je nutné též v průběhu celé očisty nepít alkohol ani kávu (ideálně nekouřit apod.). Střevní očisty se provádějí v jarních a podzimních měsících, nikoli v horkém létě ani studené zimě, kde hrozí dehydratace nebo podchlazení. O variantách dalších očist za použití bylin a očistných směsí doporučuji poradit se s vaším lékařem nebo specialistou.