Pravidelná meditace snižuje stres a úzkost

Rychlé tempo života zahrnuje naše dny trochou stresu a tlaku. I když někteří předpokládají, že tento druh stresu je nevyhnutelnou součástí života, pravidelná meditace vám ukáže, že tomu tak být nemusí. Přidejte ji do své každodenní rutiny a sami se přesvědčte o tom, jak dokáže kouzlit s hladinou stresu.

TAT TVAM ASI: To jsi ty!

Jedna z prvních a pro mě zásadních srážek s indickou filozofií u mě nastala mnohem dřív než ve vysokoškolské škamně. Pamatuji si to docela přesně. Byl podzim, byla sobota (možná i neděle) a já stála jako mnoho jiných sobot (nebo nedělí) v zadním koutě antikvariátu ve Valentinské ulici na Starém Městě...

Gomukhásana - pozice krávy

Bývá to tak, že ásana, která je nám nejvíce nepříjemná, je pro nás ta nejdůležitější a měli bychom ji provádět dvakrát tak často než naše milované pozice. Naráží totiž na naše slabá místa, upozorňuje nás na naše nedokonalosti a vyžaduje od nás více úsilí a práce. Obvykle se nám do takových pozic moc nechce, ale jak jinak se můžeme zlepšovat a posouvat dál?

Camatkarásana – pozice obráceného psa

Camatkarásana, někdy chamatkarásana, v angličtině též wild thing pose, v češtině extatické rozvíření divokého srdce nebo poloha obráceného psa.

Parivrrta trikónásana – obrácený trojúhelník

Díky parivrtta trikónásaně se můžete na svět i život podívat bez tlaků a napětí. Stačí se přetočit a sledovat vše z nové perspektivy…

Mentor vs. vnitřní učitel

V dnešních dnech je zvykem dívat se ven. V moderním světě nás učili, že budeme šťastní, až… nalezneme správného partnera, vyděláme tolik a tolik peněz, a když se to zhroutí, nalezneme vhodného psychiatra, kterého zaplatíme, a bude zase vše v pořádku.

Přitom nám tato doba ukazuje, že nepodíváme-li se do sebe, nepřežijeme.

Pozice věnce – malasana

Malásana, poloha věnce, patří k symetrickým polohám ve stoji. Jedná se o variantu hlubokého dřepu s nohama u sebe. Podporuje činnost trávicí soustavy, zlepšuje střevní peristaltiku, posiluje svaly chodidel a dává pocit klidu a bezpečí.

Tvořivost, síla a lehkost s vinjása jógou

Tvořivost je vinjása jóga. Je to vnitřní vyjádření a svých emočních stavů a současně dynamické plynutí v pozicích v dechu udždžají, a toto plynutí se stává tvz. dynamická meditací. Bez spěchu, s naprostým vnořením se do průběhu pohybu se vytváří teplo a lehkost, které se stále rozvíjejí. 

Šíršásana (stoj na hlavě)

Šíršásana nám připomíná, abychom nenosili hlavu a nos moc nahoru – nebyli pyšní a namyšlení. Možná je to stejné jako naše přísloví „pýcha předchází pád“. Pozice s nohama nad hlavou nás učí, jak je důležitá pokora a vyrovnávání pólů.

Jóga a pánevní dno: Jak spolu souvisí?

Počátkem života hledáme cesty a učíme se pracovat se všemi svaly, které v těle máme. Postupem času na tyto kroky zapomínáme a spolu s nimi i na to, co jsme dříve uměli. Stáváme se sami sobě cizí a trpíme psychickými i fyzickými problémy. Jednou z takových svalových skupin jsou i svaly pánevního dna. Jak s jejich opětovným uvědoměním pomůže jóga?