Opičí (ne)klid

V Indii i jiných koutech Asie jsem se opakovaně vydala na tzv. silent retreat – tichý retreat. S nikým nemluvíte, hodiny denně se pokoušíte porovnat tělo do vzpřímené polohy a pročistit mysl, aby přišlo aspoň na chvilku. Ticho.

Velikonoce: Jak konat dobro pro dobro

Jógové učení s křesťanstvím zdánlivě nesouvisí. Jen ZDÁNLIVĚ. A dokladem této zdánlivosti jsou právě Velikonoce – největší křesťanské svátky, které se i pro nepraktikující katolíky pojí s celou řadou tradic, jež pocházejí ještě od našich pohanských předků. Co je ale tím, co Velikonoce spojuje s jógou? Pomlázka, beránek, mazanec? Ne. Síla lásky a oběti pro všeobecné blaho – čin, jejž Ježíš vykonal pro celé lidstvo.

Čtení čaker – kniha o vás samých

Nikdy jsem si nenechala číst z ruky. Nebyla jsem za jasnovidcem ani kartářkou. Když se ale na jógovém workshopu objevila možnost zakusit čtení čaker, spontánně jsem se přihlásila. Netušila jsem vůbec, do čeho jdu…

Zpevněte trup, protáhněte páteř – pozice kočky a její benefity

Pozice kočky představuje jednu ze základních jógových ásan, která má moc komplexně posílit a zároveň protáhnout naše tělo. Stačí pár minut denně a vnímatelné i očividné výsledky se velmi brzy dostaví.

Náboženství Indie: Hinduismus

Oblast, na které se rozkládá dnešní Indie, je neuvěřitelně nábožensky bohatá a různorodá. Mnoho světových náboženství tu dokonce vzniklo a dodnes je náboženský život v této zemi velmi silný. Pojďme se postupně podívat na nejrozšířenější indická náboženství, a jak se prolínala s jógou.

Sanskrtské zkazky (a strasti) ve světě jógovém

V podzimním čísle JD 2022 jsem si vám stěžovala na útrapy s názvy a s nimi spojenými srdečními zástavami, jež číhají na sanskrtistu na lekcích jógy vedených instruktory, kteří si myslí, že vědí… ale opak je pravdou. Poukázali jsme si na neexistenci hadra uttánásany, i když vlastně podlaha se myje v předklonu, takže by se nějaké spojitosti daly najít. Avšak slovo hadra se přece jen v ásanovém názvosloví vyskytuje, ale není to tak úplně hadra…

Džánušíršásana (překážkový sed, hlava u kolena)

Hlava u kolene...ásana v sedě pro uvolnění a protažení zadní strany těla, kyčlí a zklidnění mysli. Intenzivní masáž břišních orgánů a stimulace kořenové a křížové čakry. 

Jógová polarita

Polarita se užívá v adhjátmika józe, tedy ve vyšších aspektech jógy, k popsání stavu, kdy je jogín připraven ke konečnému jógovému prožitku, při kterém se ztotožňuje s nejvyšší realitou. V buněčném životě je polarizace zastoupena procesem biologické ionizace.

Nebojte se náročnějších ásan

Některé jógové pozice vypadají na první pohled náročně. Člověk v sobě rozvíří strach a ten je paralyzátorem úspěchu. I v mytologii se objevuje příběh o klamném smyslovém vnímání...

Ráno jako stvořené pro ranní praxi jógy

Pečuj o své myšlenky, neboť se z nich stanou slova. Pečuj o svá slova, neboť se z nich stanou skutky. Pečuj o své skutky, neboť se z nich stanou zvyky. Pečuj o své zvyky, neboť utvářejí charakter. Pečuj o svůj charakter, neboť ten utváří osud. A osud – to je tvůj život… Utvořte si svůj vlastní život bez výmluv. (Dalajláma)