Dveša (averze) - blog Jóga, kouzlo přítomnosti

Dva, čtvrtá ze série překážek ke spokojenosti, je obrácenou stranou stejné mince. Dveša totiž vyjadřuje náš odpor či averzi vůči tomu, co se nám nelíbí. Jsou to situace, ve kterých si říkáme „nechci“. Nechci se potkat s tím člověkem, nechci se znovu ocitnout v této situaci, nechci dělat to, co mi způsobuje bolest nebo nějaké nepohodlí. Cokoli, co nemáme rádi, ať už se jedná o věci, vztahy či činnosti.

Těhotenství: Máte-li možnost, připravte se!

To téma okolo mě krouží stále. Ať už se to týká mých kamarádek, klientek, které si žádají konzultaci či radu a nebo přednášek a seminářů. Nyní je velmi moderní to, že si každý, kdo nabyde nějaké znalosti a zkušenosti, hned vytvoří webovky, napíše ebook a šíří své znalosti mnohdy s velkým zápalem dále. Ačkoliv si troufám tvrdit, že výživě rozumím a navíc jsem si těhotenstvím prošla….k tomuto tématu přistupuju s velkou pokorou a rozhodně ctím individualitu každé ženy a maminky. Protože jestli je něco tak pestrobarevné, tak je to právě těhotenství a rodičovství (a pak taky hodně dětská výživa ale to už je další kapitola života. A tak můj dnešní příspěvek půjde právě tímto směrem.

Tak kdy a kde najdu tu harmonii?

Proč nejsme v harmonii? Protože představa harmonie je jen v naší hlavě. Říkáte si, že toto jste slyšet nechtěli? Proč? Vždyť to znáte z vlastní zkušenosti. Člověk je šťastný ve chvíli, kdy umí pracovat se svou myslí, protože tato činnost mu poskytuje svobodu, která se neváže na nic okolo ani uvnitř, ale vyvěrá ze samé podstaty života - dokonalosti.

Filipíny – ráj nejen pro jógu

Co nelze na Filipínách vynechat, je dechberoucí podmořský život, kdy můžete plavat se želvami, žraloky, při šnorchlování máte pocit, že jste v obrovském nádherném akváriu, a při potápění spatříte téměř vše, o čem se potápěči sní, včetně krásných korálových útesů...

Rága – připoutanost

Rága je připoutanost k potěšení.“ V dnešní době jsme lovci a sběrači „potěšení“, ke kterým pak máme tendenci se poutat.

Praxe jako dialog s vlastním tělem

Správně vedená jógová praxe nám pomáhá poznávat sebe sama po všech stránkách. Ukazuje nám, v čem jsme silní a čeho si máme na sobě vážit. Odhaluje naše slabiny a podává návod, jak je milovat. Takový přínos praxe ale není samozřejmý. Vyžaduje otevřenou mysl a srdce.

Láska jako štědrost

Co si představíte pod pojmem láska? Vášeň? Motýlky v břiše a adrenalinovou nedočkavost před dalším rande? Intimitu? Změnila se vaše představa během života nebo prostě víte, že láska je, a dál o tom nepřemýšlíte?

Novoroční zamyšlení: Co to vůbec je „jíst zdravě“?

Když se řekne zdravá strava, každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Pro někoho je to třeba zeleninový salát, pro někoho pohanka nebo jáhly, pro mnohé to může být přirozené jídlo, které není zatěžkané chemií. Pod těmito dvěma slovy si prostě můžeme představit mnoho. V dnešním novoročním zamyšlení bych však chtěla jít ještě dále, k samé podstatě kvality potravin, se kterými se setkáváme a se kterými jsme se setkávali i v dřívějších dobách.

Nový rok a nová předsevzetí

S příchodem nového roku se každý z nás zamýšlí víc než kdy jindy nad tím, co v tom novém roce udělat lépe a jak na sobě obecně zapracovat, aby to byl nejlepší rok vůbec.

Několik rad pro vánoční nakupování a pečení aneb hlavně ať vítězí kvalita

Co si budeme povídat, prosinec je o jídle jako žádný jiný měsíc. V prosinci na nás výrobci doslova chrlí jeden produkt za druhým a valná většina z nich nemá žádnou kvalitu. Šizené čokolády, ztužení tuky, figurky, které hrají všemi (syntetickými) barvami a my to prostě stále kupujeme. Pojďme se zamyslet nad tím, jak vybírat kvalitnější, zdravější pochutiny a také jak vybírat a pracovat se surovinami, se kterými pečeme.