úterý 28. 3. 2023
V každodenním životě často dochází k nepochopení. Společnost nám dlouhodobě vštěpuje, že všechno akční (jangové) je daleko hodnotnější než všechno klidové (jinové). A tak je léto oblíbenější než zima. Akční sporty a adrenalinové zážitky se považují za podnětnější než bezcílné toulání krajinou a pozorování přírody. Něco vyprodukovat se považuje za smysluplnější než v klidu čerpat inspiraci a jednat intuitivně.
Milé ženy, ale i milí muži, co si představíte pod tímto krásným slovem „ženskost“? Co je ukryto za větou: „Jsem žena.“? Jak toto označení, milé ženy, vnímáte samy na sobě, co pro vás znamená ženskost? Jak ji vnímáte a jak na ni nahlížíte? Ještě dříve, než tento článek začnete číst, se na chvilku usaďte a uvědomte si, jak se jako ženy cítíte.
Do It Yourself aneb podomácku vyrobené produkty se těší stále větší oblibě a instagramové účty, jež nabízejí snadné tipy pro takové tvoření, mají tisíce sledujících. Velkému nárůstu popularity se v rámci DIY těší takzvaná upcyklace, též známá jako kreativní opětovné použití či přeměna vedlejších produktů, odpadních materiálů, neužitečných produktů apod. na nové produkty vnímané jako kvalitnější, jež mají navíc uměleckou hodnotu a/nebo environmentální hodnotu. Na sociálních sítích upcyklované výrobky často najdeme pod označením Trash-to-Treasure (volně přeloženo „z odpadu pokladem“).
Koncem dubna 2022 vyjde na Slovensku ve vydavatelství IKAR autobiografický román Dušana Štrause s názvem Zo slonom na pleciach (Se slonem na zádech). Kniha dává zcela nový pohled na manipulaci kolem nás. Koneckonců byla pro autora potřebnou terapií na cestě osvobození se z pout sekty integrální jógy s názvem Sri Chinmoy Centrum. A není to jenom kniha. Dušan Štraus vytvořil nový projekt (web, blog, sociální sítě) se záměrem pomoci všem, aby byli schopni rozeznat pozitivní a negativní manipulace a manipulátora.
Obiloviny byly původně trávy, které člověk v průběhu věků domestikoval. Podle historiků se obiloviny pěstovaly už hodně dávno. Archeologické nálezy ukazují, že oves i žito se objevily již před 2800 lety na různých místech v oblasti severně od Alp. V Číně ale byly nalezeny pozůstatky osídlení dokládající, že proso zde bylo domestikováno již před 7500 lety.
Už to kolem nás zase všecko září a bliká do červena. Ve výlohách jsou srdíčka jako neochvějné znamení lásky, hračkárny praskají ve švech s medvídky a květináři objednávají dvojnásobné množství květin. A někteří z vás se na tento svátek těší a jiní si odfrknou nad tím, že se zase píše o „tom komerčním svátku“. Ještě než tento článek odsoudíte a navrátíte se zpět do svého fungování, pojďme se na téma lásky podívat trochu jinak.
I když název „masopust“ evokuje období, kdy je třeba se masa vzdát, ve skutečnosti se jedná o období hodování mezi dvěma postními dobami. Tedy jde naopak o dobu zabijaček, kdy se maso jí ve velkém. Navzdory tomu název přivádí k myšlence na „opuštění masa“, tedy vegetariánství. Jaké to je být vegetariánem a jak tenká je hranice mezi vegetariánstvím a veganstvím?
Domov je jedno velké hřiště. A může tam pobíhat maratonec, nebo sprinter. Říká se, že o člověku se dozvíte více, když budete týden žít v jeho domě.
Zima je bezesporu krásné období, ale ne úplně každý ji má rád. A když už, tak musí nastat takový ten ideál, kdy sice mrzne, ale přesto svítí slunce, a nejlépe pokud jsme na horách a všude kolem je spousta bílého a křupavého sněhu… Ale takových dní, bohužel, není většina. A proto se stále častěji zavíráme doma a pobyt venku omezujeme na nezbytně nutnou dobu. U sportování to platí zrovna tak. Přednost dostávají opět vnitřní prostory a venkovní sportování odkládáme na jaro, a to i přesto, že platí známé: „Není špatné počasí, jen špatně oblečený člověk.“
Podle tradiční čínské medicíny má každá potravina svou chuť a podle ní se určuje její léčebný potenciál. S chutěmi podobně pracuje i ájurvéda.