Od kořenů ke hvězdám (a ještě dál…)

Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud a kam je vlastně potřeba v životě růst? A kamvlastně máme vyrůst? Kdy už jsme vyrostlí dost a kdy ještě můžeme pokračovat?

Jóga - kouzlo přítomnosti, Asmita aneb kdo jsem?

Druhou kléšou zmiňovanou v jóga sútrách je asmita, která bývá překládána jako ego. Spíše, než ego však vyjadřuje falešnou identituneboli situaci, kdy se upínáme k měnícím se částem naší bytosti jako k naší skutečné podstatě. V průběhu času se mění náš vzhled, naše tělo, měníme zaměstnání, vztahy, proměňují se i naše myšlenky a emoce. Pokud se příliš upínáme na tyto měnící se části naší osobnosti, máme nachystáno na nejedno zklamání a bolest.

Jak jsem se ztratil v lese a na chvíli i v životě

Vyrůstal jsem v čase papírových map, kdy ztratit se bylo tak jednoduché, že si to dnes málokdo dovede představit. Takovou mapu stačí pootočit a už si to vesele štrádujete úplně jiným směrem. Nemluvím o tom, když po několika hodinách jízdy zjistíte, že ji držíte vzhůru nohama.

Do Indie za restartem, aneb jóga, ájurvéda a vypnutí

Úvodní fotka mého dnešního blogu není z Bali ani Thajska, ale je z ájurvédského resortu v mé milované Indii. Opět po 3 letech jsem zpět a jsem šťastný jak blecha.

Jóga - kouzlo přítomností - začíná blog s Dany Beierové (avidja)

Ráda bych vás proto v tomto blogu: Jóga - kouzlo přítomnostipostupně seznamovala s různými moudrostmi či poznatky, které nás povedou k zamyšlení, můžeme si je přizvat do naší jógové praxe a přetvářet tak život k tomu, aby byl pro nás spokojenější a smysluplnější.

Proč je tučný kravský jogurt lepší než sójová náhražka

Trend rostlinné stravy a veganství obecně se neustále rozšiřuje. Ruku v ruce s ním jde stále větší incidence nejrůznějších alergií a intolerancí na mléko, na mléčné výrobky a na samotné mléčné proteiny. A zatímco před deseti lety jsme našli náhražky mléčných výrobků maximálně tak ve zdravé výživě, nyní jsou už v každém supermarketu. Jsou tyto produkty zdravější“? Musíme je kupovat, pokud chceme jíst zdravě? A kdo je vlastně potřebuje?

Okamžiky štěstí

Někdy nám při setkání s osudy druhých lidí dochází, že naše problémy jsou malicherné, a zároveň, že to jde. Že jde zažívat okamžiky štěstí i přes to, že život přináší nejrůznější tragédie.

Rozhodnutí člena sekty odejít ze společenství. (II. část)

Během mnoha let strávených v sektě jsem si zvykl na jiný způsob života a myšlení. Guru byl na prvním místě a život v duchovní komunitě podléhal přísným pravidlům. Pracoval jsem, žil a setkával se téměř výhradně s žáky. Tomu jsem podřídil vše.

Nechte starosti za dveřmi a usmívejte se!

Vaše lekce není místem pro stížnosti na váš osud a domácí trable. Pokud učíte, učte a naslouchejte...

Jak rozšířit jógu z podložky do každodenního života

Jóga je starodávnou praxí působící na tělo i mysl, proto pomáhá při transformaci celé lidské bytosti. V době lahodící kultu těla se však tato její podstata může ztrácet v touze po dosažení dokonale líbivých poloh. Taková představa omezuje koncept jógy na něco, co se odehrává pouze na podložce. Ta je ale ve skutečnosti mnohem složitější, náročnější a také krásnější.