Jezte chytře 05. 05. 2023 PDF Tisk

Kolagen a jeho potenciál v otázkách zdraví kloubů a pokožky

Když zadáte do vyhledávače Google slovo kolagen, vyjede vám bez mála 20 miliónů výsledků. Pro srovnání, když zadáte jinou velmi důležitou složku naší stravy a zároveň naprosto esenciální vitamín, vitamín D, vyjeden vám výsledků „jennecelých 4,5 miliónu. To samo o sobě poukazuje na to, jak moc se v poslední době o kolagen zajímáme. Pojďme se na něj podívat podrobněji.

Kolagen a jeho potenciál v otázkách zdraví kloubů a pokožky

Základní fakta o kolagenu

Kolagen patří k nejhojnějším bílkovinám, které v organismus najdeme. Má vláknitý charakter a hlavně proto je základním stavebním kamenem pojivové tkáně. Pro svou strukturu je však nezbytný pro mechanickou stabilitu a integritu různých tkání, včetně cév a svalů. Skládá se hlavně z řetězců aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, postupným skládáním do větších útvarů dávají za vznik kolagenovým vláknům.

Celkem známe v živočišné říši na 28 druhů kolagenů. V lidském těle jsou nejvíce zastoupené kolageny typu I, II, III a IV (tvoří až 90 % z 16 druhů). Jejich zastoupení v jednotlivých tkáních je pak důležité pro výběr kolagenu dle záměru jestli chceme pomoci spíše více pokožce nebo kloubům. Nejrozšířenější je typ I, který najdeme v očích, kůži, šlachách, zubech a kostech. Je vhodný pro posílení nehtů, vlasů, vyhlazuje vrásky a zlepšuje pružnost pokožky. Typ II je kolagen, který najdeme hlavně ve chrupavce a v meziobratlových ploténkách.

Typ III je druhý nejrozšířenější kolagen a najdeme ho ve střevech, v cévách, ve svalech nebo například v děloze. Jde ruku v ruce s prvním typem a zlepšuje pružnost pokožky.

Kolagen typu IV pro nás není až tak zajímavý, ale je součástí např. oční čočky.

 

V čem je zakopaný pes?

Když jsme děti, puberťáci a nebo si užíváme sladké a divoké období mezi dvaceti a třiceti lety, nemyslíme na to, co bude, až nám bude 50, 60 let a málo kdy si vůbec uvědomujeme, jaké máme štěstí, že nám tělo (v ideálním případě) skvěle funguje a regenerační procesy jsou zatím opravdu téměř dokonalé. A když zmoudříme a dojdeme moudrého věku čtyřicátníků, snažíme se udělat první poslední, abychom regeneraci a některé změny, které s sebou věk přináší, zvrátili.

V určitém věku schopnost regenerace (myšleno ze širokého úhlu pohledu celého těla až do samotné buňky) začne klesat, tělo už nedokáže tak efektivně opravovat, začnou se hromadit chyby, přirozená produkce některých látek začne klesat a jednou z nich je i kolagen. Zhruba okolo 30. roku života se začíná zpomalovat jeho produkce. Některé zdroje udávají dokonce věk okolo 25 let. Každý rok je to zhruba o 1 %. S postupným stárnutím nám tedy struktura našeho tělo začíná chřadnout, elasticita pojivových tkání klesá a to se pak po zhruba 50. roku života začne podepisovat na našem zdraví. Co bych určitě ráda zdůraznila je fakt, že kolagen není dobrý jen na vyhlazení vrásek, nebo pro pevné nehty a další „estetické“ faktory, o kterých slyšíme nejčastěji, ale je opravdu esenciální pro správnou funkci řady systémů z nichž na tomto místě třeba stojí za zmínku i zdraví střevní sliznice, trávení a vstřebávání živin, ale také funkčnost kloubů a celého pohybového aparátu.

 

Přirozené zdroje kolagenu proč nestačí?

Pokud je naše strava bohatá na plnohodnotné bílkoviny, má naše tělo k dispozici dostatek aminokyselin pro výstavbu kolagenových vláken. Mezi nejvhodnější zdroje s vysokým zastoupením aminokyselin uvedených výše patří vepřové a kuřecí kůže, obecně vepřové maso, hovězí maso, ryby a vývar připravený z kostí a skeletů. Klesající schopnost tvorby kolagenu a zvýšený počet chyb, které je potřeba opravit však dostávají tělo do stavu, kdy endogenní (vlastní produkce) prostě nestačí.

 

Doplňky stravy s obsahem kolagenu

Pakliže opravdu denně neokusujete prasečí nožičky, nebo si nedopřáváte talíř silného kostního vývaru, není od věci začít v určitém věku přijímat kolagen i prostřednictvím kvalitních suplementů. Tisíce výrobců se marketingově předhání v tom, čí kolagen je ten nejsilnější a nejlepší. Je důležité nekoukat jen na reklamu nebo samotný vzhled produktu, ale hlavně na samotné složení. Níže vám tedy (velmi stručně; proč to tak jemi prostě musíte věřit) poradím, jaký kolagen je ten nejúčinnější a co má opravdu efekt.

 

  1. Kolagen v doplňku by měl být hydrolyzovaný. Hledejte tedy termíny jako kolagenní peptidy nebo hydrolyzovaný kolagen.
  2. Kolagen by měl být ideálně hovězí a nebo mořský. Souvisí to se složením kolagenních vláken a jejich efektivitou v otázkách pleti a kloubů.
  3. Podle toho, čeho chcete dosáhnout, volte buď mořský a nebo hovězí (bovinní). Pokud je vaším cílem zlepšit zdraví kloubů (podpora při sportu, bolesti apod.), volte hovězí. Pokud chcete primárně zlepšit elasticitu pleti, zjemnit vrásky, zvýšit pružnost kůže, volte mořský.
  4. Velmi důležité je také množství kolagenu na dávku/na den. V případě vlivu na zdraví pokožky by se minimální denní příjem měl pohybovat okolo 3 g, ideálně k 5 g. U kolagenů na podporu pojivové tkáně, kloubů a chrupavek je potřeba o něco vyšší dávkování než u kolagenů na kvalitu pleti 5 až 10 g.
  5. Čistý kolagen je možné užívat dlouhodobě nebo jako např. tříměsíční kúry (přece jen to něco stojí). První pocity zlepšení v případě bolestivosti kloubů se většinou dostavují po 3 týdnech užívání. V případě pleti je potřeba kolagen užívat déle, alespoň měsíc a půl. Je to ale velmi individuální.
  6. Vybírejte jen takové doplňky, kde je minimum aditiv. Čistý kolagen k sobě nepotřebuje nic dalšího.

 

Závěrem

Ačkoliv výsledky studií ohledně užívání kolagenu se ne vždy shodují, praxe a zkušenosti lidí jednoznačně ukazují, že suplementace kvalitního doplňku stravy s obsahem kolagenu může mít jednoznačně pozitivní účinky. Jelikož je to látka tělu vlastní, z její suplementace může těžit například i těhotná žena, jejíž tělo má během těhotenství zvýšené nároky na elasticitu tkání. Když k němu přidáte například obličejovou jógu, do pár měsíců můžete opravdu pozorovat výrazné pozitivní změn. 

 

Objednat předplatné