Čerstvé ovoce a zelenina v zimě – je to opravdu takový benefit?

Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?

Čínský rok kovové Krysy

Nastal konec roku zemského Prasete, jenž nám nabídl spoustu příležitostí co do hojnosti v různých směrech. Již dnes začíná nový čínský rok kovové Krysy, který potrvá až do 11. února 2021. Jak bude vypadat a co nám přinese?

Guláš z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná superpotravina, která má antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky, čehož se hojně využívá v tradičním léčitelství již po staletí. Je bohatá na betaglukany, stimulanty přirozené imunity, vitamíny i minerály. Pokud máte rádi houby, jistě byste ji do svého jídelníčku měli zařadit.

Hýčkejme si svou imunitu

Období chřipkových nákaz je v plném proudu. Myslete na svou imunitu nejen z hlediska stravy, ale i z hlediska odpočinku a jógové praxe....

Jóga a menopauza – jak nám mohou ásany pomoci zkrotit hormony?

Stárnutí s grácií není vždy snadné, zejména když se objeví nepříjemné příznaky menopauzy. S nočními návaly horka, zvýšenou úzkostí a náladovostí, bolestivou nepravidelnou menstruací může být menopauza pro ženy po 50. roku téměř univerzálním zdrojem stresu.

Kapustové placičky s krémovým křenovým dipem

Kapusta není mezi lidmi moc oblíbeným typem zeleniny a to je škoda. Schovejte ji do placiček a ve finále ji v nich ani nepoznáte. S pikantním křenovým dipem jsou placičky opravdu výborné.

Vliv nadměrné konzumace soli na naše zdraví

Nadměrná konzumace soli je jednoznačně jeden z největších problémů našich jídelníčků. „Sůl nad zlato!“ do jisté míre sice platí, ale mám dojem, že jsme si toto pořekadlo my Češi přivlastnili až příliš. U soli je prostě důležité najít zdravou míru...

Chrám duše

My lidé potřebujeme realizaci – „napojení“ – někdo z nás tomu říká transcendent, jiný flow. Jde o projev, kdy odchází stranou převleky a můžeme být naprosto a přítomně sami sebou...

Zimní salát s růžičkovou kapustou a granátovým jablkem

Po svátcích je čas najet zpět na kvalitní stravu. Syrové saláty v zimě nejsou příliš vhodné. Teplé saláty, které obsahují obiloviny, luštěniny a pečenou zeleninu jsou ale výborné. Vyzkoušejte!

Vyčistěte si svůj jídelníček

Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…