Srpen – měsíc zralosti, sklizně a vděčnosti

Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.

Řecký salát

Řecký salát už má v současnosti mnoho receptur, ten původní tradiční se však skládá jen ze základních ingrediencí a nesmí v něm chybět pořádná dávka olivového oleje...

Láska prochází žaludkem...

Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.

Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo... 

Frappé – studená káva

Frappé má svůj původ v Řecku a patří k populárním osvěžujícím kávovým nápojům, které se servírují v různých obměnách.

Strava pro správnou funkci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou jsou velmi rozsáhlé a závažné. Bohužel se týkají stále většího množství lidí. V následujícím článku se zaměříme pouze na jeden „sektor“ problémů, souvisejících přímo se stravou – konkrétně s jódem a tzv. antinutričními látkami.

Praxe ve 3.20 ráno…

Probudím se pár minut předtím, než zazvoní budík nastavený na telefonu. Ačkoliv je teprve před půl čtvrtou ráno (nebo v noci – to je věc názoru a pohledu), když roztáhnu žaluzie, všímám si na obzoru prvních známek budoucího východu slunce. Nový den je v rozpuku a u mne dnes začíná skutečně brzy. Protože jsem se k tomu rozhodla, protože to tak mám ráda.

Salát s melounem a sýrem feta

Tento pokrm je plně letní, osvěžující pochoutkou, kterou si můžete dopřát při horkých večerech nebo ji můžete naservírovat k letnímu drinku svým přátelům. Kombinace slaného sýra a sladkého melounu je zvláštní a určitě vás zaujme.

Letní vyladěné snídaně a jídelníček

Léto – roční období, které nabízí tolik energie, světla, ale také odhalené nožky v šortkách a opálená těla v plavkách. No a protože se o svou vnější stránku musíme také starat hlavně z vnitřku, přinášíme vám tipy do vašeho jídelníčku, díky kterým budete zářit.

Jak se v létě „ochladit“?

Sluneční vlastnosti léta (teplo, projekce, aktivita) se rovnají stimulaci „sympatického“ nervového systému. Avšak i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Možností, jak přehřát svůj organismus a cítit se podrážděně, je mnoho. Proto je potřeba být obezřetní.