Banánové donuty s javorovou polevou

Smažené koblihy neboli donuty patří k symbolům nezdravé stravy. Jsou ale velmi oblíbené a hlavně např. pro děti také atraktivní. Vyzkoušejte jejich zdravější obměnu – donuty, které nejsou smažené, ale pečené.

Šípky –⁠ plody podzimu

Spolu s přicházející zimou vstupujeme do období, kdy se náš organismus musí popasovat s množstvím virů, jejichž síla se stupňuje na základě změny klimatických podmínek, a obecně s větším rizikem snížené obranyschopnosti organismu. Jak nám s tímto mohou pomoci plody růže šípkové alias šípky?

Listopad: Měsíc vzpomínání, plískanic i příprav a očekávání

Předposlední měsíc v roce je měsícem radostným i teskným. Je příkladem rčení, že když něco starého končí, něco nového začíná. Přináší vzpomínky i očekávání, nutí k zamyšlení i nicnedělání při dlouhých chladných večerech. Jak je trávili naši předkové?

Houbová polévka s pohankou

Houby a pohanka jsou pro mnohé strávníky výzvou. Uvidíte však, že jim přijdete na chuť!

Jin a jang v každodenním životě

Rovnováha jin–jang je prvním krokem k harmonii. Jsou-li obě síly v harmonii, jsou jejich energie nejen vyvážené, ale spojené v jeden celek. Právě tehdy můžeme mluvit o zdraví a štěstí...

Dýně Hokkaido

Dýně jsou neoddělitelným symbolem podzimu. Co pro nás znamená dýně z pohledu výživy? A jak si ji nejlépe vychutnat?

Závin z domácího pivního těsta

Záviny neboli štrúdly neodmyslitelně patří k podzimnímu období. Vyzkoušejte domácí pivní těsto namísto klasického, kupovaného listového těsta. Pochutnáte si ještě o něco více.

Listopadky, jak je neznáte

Snad nejtypičtější podzimní květinou jsou chryzantémy, chcete-li listopadky nebo také dušičky. Pocházejí z Číny a Japonska, kde představují sílu a dlouhověkost. Zlatá chryzantéma je v Japonsku dokonce symbolem japonského císařského rodu a najdeme ji i na japonském státním znaku. V evropských zemích bývají spjaté především s Dušičkami a ozdobou hrobů, ale v jiných částech světa se na ně pohlíží veskrze pozitivně.

Období váty – uzemnění a nalezení rovnováhy

Léto skončilo, listy na stromech vyschly a začaly opadávat. Teplota klesá, je stále chladnější a větrnější počasí. To vše jsou vlastnosti ájurvédské dóši váty a tak, jak je vidíme kolem nás, se projevují také uvnitř našeho těla bez ohledu na naši konstituci.

Jablečný crumble

Jedno jablko denně – půl zdraví. Nejenom na podzim bychom měli jablka mít v dennodenním jídelníčku. Pokud vám dochází fantazie, můžete vyzkoušet ten nejjednodušší dezert světa – crumble. Je ideální na svačinu dětem i dospělým.