pondělí 25. 1. 2021
Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.
Svámí Šivánanda, který byl jogínem a současně lékařem říká: „Uddijána bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“.
Klasické plněné šátečky nemusí být jen na sladko, skvělé jsou i s nejrůznějšími slanými náplněmi – jako je třeba kombinace tempehu a kapusty.
Každý, kdo se pravidelně věnuje józe, jistě potvrdí, že lahodí tělu i mysli. A nejedná se pouze o prožitky a pocity praktikujícího. Tyto skutečnosti potvrzují četné studie, které provádějí odborníci po celém světě.
Klid, relaxace, čerpání sil a sbírání energie. Tím je charakteristická zima, kdy se mnoho zvířat ukládá ke spánku a vlastně nedělá vůbec nic. Vezměme si z nich příklad, zpomalme a následujme naši přirozenost.
Jídlo připravené do 15ti minut – tak potřebné v běžném pracovním dnu. Vyvážené jídlo nevyžaduje hodiny strávené u sporáku, jen trochu umu a fantazie. Dobrou chuť.
Zima dosahuje vrcholu, do jara je ještě daleko. Nenechme se ovlivnit chladným počasím, neteskněme po slunečním svitu a zahřejme se zevnitř praxí, která bude vycházet z nás samých.
Dnes slavná věta Josepha Pilatese: „Jste pouze tak staří, jak máte flexibilní páteř,“ je skutečně víc než pravdivá. Stačí se jen zeptat někoho, kdo se zády řešil jakýkoliv problém. Takový člověk vám ihned odpoví, že pokud máte problémy se zády, jde všechna legrace stranou...
Zimnice, pocení – zahřívání a chlad. Jak pracuje starodávný léčebný systém s horkostí a příznaky onemocnění?
Lahodné, malé pizzy bez korpusu z mouky. Můžete sníst klidně dvě porce a nemusíte mít žádné výčitky. Minipizzy jsou výborným pohoštěním nebo lehkou večeří.