Vánočně prostřeno ve veganském stylu

Veganské Vánoce již nehalí opar exotiky a nevšednosti jako před pár lety. Milovníků rostlinné kuchyně přibývá, podobně jako receptů, tipů a rad, jak tento životní styl praktikovat snadno, zdravě a hravě. Přesně takové mohou být i veganské Vánoce – ve skutečnosti se od těch tradičních v mnohém neliší.

Vánoční svátky v klidu a pohodě podle tradiční čínské medicíny

Dvanáct měsíců se postupně vystřídalo a o slovo se opět hlásí zima. Cyklus čtyř ročních období a patera čínských se pomalu uzavírá. Život, který zjara jako ze semínka zapustil kořeny, prošel bujarým letním zráním i hojnou podzimní sklizní a nyní je čas dát prostor odpočinku...

Vanilkové rohlíčky – základní recept

Receptů na základní druhy cukroví koluje po internetu nespočet. Vánočka, linecké, rohlíčky, perníčky...točíme je každý rok, hledáme inovace, nahrazujeme klasické ingredience těmi zdravějšími...přesto více než u jiných receptů platí, že ty roky osvědčené jsou stejně nejlepší a nejchutnější...

Co dělali naši předkové v období zimy a před Vánoci

Z celého roku to bylo právě zimní období, kdy naši předkové dodržovali nejvíce zvyků a s nimi spojených tradic. Bylo to hlavně z toho důvodu, že dny byly krátké a práce venku ubylo.

Přání není vždy nutné vyslovit nahlas

Umění naslouchat mají někteří z nás vrozené, jiní jej musí objevit. Pro všechny ale platí, že tento vzácný dar je třeba pěstovat, pečovat o něj a všemožně jej zušlechťovat a rozvíjet. S laskavostí, která vyplývá z ahimsy – první jamy.

Masala chai

Masala chai je černý čaj se směsí koření podávaný s mlékem. Základ tvoří vždy směs zázvoru a kardamomu a ostatní koření je používáno dle různých zvyků, tradic či příchutí...

Jak na vánoční cukroví, které je zdravé a bez zbytečné chemie

Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..

Očista jako klíč do zámku našeho zdraví

Stejně jako vodovodní potrubí, varná konvice nebo třeba pračka i lidské tělo je jakousi nádobou, kterou neustále proléváme všelijaké tekutiny i substance pevnějšího charakteru. A stejně tak i prostor lidského těla se postupně zanáší usazeninami všeho druhu a čas od času je potřeba ho vyčistit, aby ulpělé nánosy tělo nezatěžovaly, nebránily vstřebávání živin nebo nezačaly působit toxicky.

Pikantní mrkvová polévka s kari

Pokud vám najednou doma přebývá mrkev, připravte z ní mrkvovou polévku. Je plná betakarotenu, rostlinného prekurzoru vitamínu A, které vaše tělo určitě ocení.

Ořechy – výběr, péče a skladování

Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.