pátek 15. 1. 2021
Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?
Jaro se kvapem blíží, čeká nás jarní rovnodennost a také změna času. Svět vypadá veseleji, protože dny se prodlužují a noci a tmy ubývá. Jak využít těchto skutečností pro seberozvoj?
Tento pokrm je sice původem z Mexika, nejenom u nás si ale získal velkou oblibu. Dip z avokáda se skvěle hodí jako zdravá pomazánka k pečivu, jako součástka do veganských "bowls" nebo tradičně jako dip ke kukuřičným lupínkům.
Meteorologické jaro začalo již 1. března a první rašící pupeny přírody už se hlásí o slovo! S novým březnovým vydáním Jóga DNES otevíráme i období jara na našich stránkách...
Nádherná vypracovaná těla. Plochá břicha. Uprostřed jasná linie. Na Instagramu je takových fotek celá řada. Vyrýsovaní muži před zrcadlem v posilovně. Krásné štíhlé ženy v ásanách. Až dech z toho přechází, ale jim spíše něco odchází, a to funkčnost jejich těla.
I když už zima začíná svůj třetí a poslední měsíc, stále ještě nepohrdneme hřejivou, lahodnou polévkou. Žampionová polévka má plnou chuť a skvěle zasytí – přidejte k ní topinku zapečenou se sýrem a máte skvělou večeři.
Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.
Svámí Šivánanda, který byl jogínem a současně lékařem říká: „Uddijána bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“.
Klasické plněné šátečky nemusí být jen na sladko, skvělé jsou i s nejrůznějšími slanými náplněmi – jako je třeba kombinace tempehu a kapusty.
Každý, kdo se pravidelně věnuje józe, jistě potvrdí, že lahodí tělu i mysli. A nejedná se pouze o prožitky a pocity praktikujícího. Tyto skutečnosti potvrzují četné studie, které provádějí odborníci po celém světě.