pátek 3. 2. 2023
Vánoce jsou symbolem hojnosti. Hojnost pro nás zase znamená ve většině případech hodně jídla. A tak rok co rok přes svátky přibíráme, abychom se zase od ledna snažili přebytečných kilogramů zbavit. A jak to tak u všech „nemocí“ bývá, nejdůležitější je PREVENCE.
Každý má své oblíbené druhy vánočního cukroví. Byla by ale škoda skončit jen u klasických druhů. Zkuste třeba mrkvové sušenky nebo skvělá mandlová srdíčka, vhodná nejen pro milovníky nepečených verzí cukroví.
Je známo, že Češi holdují alkoholu. Že za to zkrátka umíme vzít a nebojíme se přitlačit. Zejména při slavnostních příležitostech, mezi něž advent a Vánoce bezesporu patří. I když ho ale náš národ miluje, pravdou je, že jeho příjem mu příliš nesvědčí. V čem může být alkohol nebezpečný?
V díle listopadovém jsme si tlusté střevo již zmiňovali, a to v souvislosti s plícemi. Plíce podobně jako tlusté střevo jsou detoxikačním orgánem a jdou spolu ruku v ruce. O plicích se více dočteme v listopadovém díle, dneska se chci zaměřit právě na tlusté střevo, které je v prosinci nejvíce ohrožené. Jak ho podpořit a čemu se vyhnout? Tak jdeme na to!
Během adventního období bychom se místo stresu a shonu měli trochu hýčkat. Co takhle si připravit lahodnou horkou čokoládu s vůní Indie? Požitek zaručen!
Lidská imunita zcela jistě souvisí s vnitřním ohněm, tedy nábojem a živlem třetí čakry sídlící v oblasti pupku. Střeva a složení jejich mikroflóry přímo ovlivňují obranyschopnost celého organismu. V souvislosti s trávením někdy mluvíme o spalování, a tedy o tom, jakým způsobem je náš trávicí systém schopen využít potravu, kterou mu nabízíme.
Advent se nebezpečně blíží a s ním i pečení tradičního cukroví. Zase nám ten rok tak rychle utekl, že? S cukrovím je potřeba začít dostatečně dopředu, tedy alespoň s některými druhy, aby se dobře uleželo. Proto pro vás máme první vánoční inspiraci už na konec listopadu.
Milujete saláty a nechcete se jich vzdát ani v podzimním období? Nemusíte, máme pro vás skvělý recept na teplý salát, který vás zasytí a dodá všechny potřebné živiny! A hotový je raz dva!
Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Mnoho lidí tak zanevřelo na tuto zeleninu jednou provždy. Zkuste této superpotravině dát ještě šanci, rozhodně si ji zaslouží! Její pořízení je cenově příznivé, rovněž je řepa nenáročná na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů, a navíc je to doslova terno pro vaše zdraví. Tato kořenová zelenina by tak ve vaší kuchyni určitě neměla chybět.
Podívejte se z okna vašeho bytu, domu nebo z okna tramvaje. Vidíte ty barvy? To je podzim! Je všude kolem nás. Podzim kromě nádherně zbarveného listí znamená také mnoho pochmurných a deštivých dní. Takové dny máte chuť zůstat zavrtaní v posteli s knížkou v ruce. Pokud to je jen trochu ve vašich možnostech, tak si někdy takový den určitě dopřejte. A věřte, že to určitě možné je. Není totiž nic většího než překážky, které si sami budujeme ve své hlavě.