Svámí Vivékánanda: Ukojení potřeb koloniální situace

Vivékánanda zkonstruoval náboženství, jež odpovídalo potřebám koloniální situace. Přesvědčil Západ, že indický národ, díky hinduismu, může být prostředkem pro povznesení celého lidstva. Zmírnil tak misijní tlak křesťanů v Indii, pozvedl sebevědomí Indů, přispěl k modernizaci Indie v rámci zachování její identity a Západu vrátil Boha.

Svámí Gítánanda a jeho škola jógy

Svámí Gítánanda označoval jógu, kterou vyučoval, za jógu starých indických mudrců (doslova „rishiculture yoga“). Jeho žáci, kteří jsou rozeseti po celém světě a kteří studovali se svámím v rozmezí několika desetiletí, dnes tuto jógu označují jako školu Gítánanda jógu, a tím naznačují i svoji příslušnost k svému učiteli.

T. K. V. Desikachar – Terapie jógou

Rok 2016 přinesl úmrtí jednoho z významných učitelů jógy - Sira T. K. V. Desikachara, syna proslulého jógového mistra T. Krišnamačarjia...

Šrí Ramana Maháriši – Átmavičára

Ramana Maháriši (31. 12. 1879 – 14. 4. 1950) je jednou z největších duchovních osobností a mimořádným učitelem mystické spirituality. Jeho učení Átmavičára přesahuje a překračuje všechny tradice a systémy, jež vedou k duchovní realizaci.

B. K. S. Iyengar a jeho precizní ásany

Iyengar přirovnával jógu ke stromu, jež má jeden kmen a velmi mnoho větví, aby ukázal, že principy jakéhokoliv stylu jógy jsou stejné a že není ani podstatné, zda se klade důraz na fyzickou, mentální, nebo duchovní rovinu jógy, protože jóga je zkrátka jen jedna.

Slavní jogíni: Tirumalai Krišnamačarja

Vydáte-li se cestou směřující ke kořenům jógy, kterou jste si dnes ráno zacvičili před odchodem do zaměstnání nebo té, již praktikujete na hodinách ve svém oblíbeném studiu, najdete je pravděpodobně u Tirumalaia Krišnamačarji, jedné z nejuznávanějších autorit jógy a védské tradice.

Slavní jogíni: Indra Devi

Indra Devi byla skutečným průkopníkem v oblasti jógy, dokázala pokračovat ve starověké moudrosti a nelpět na učení a praktikování podle předepsaných způsobů. Díky ní se jóga mohla posunut směrem k otevřenosti a svobodě jí vlastní...

Slavní jogíni: Nesmrtelný Pattabhi Jois

„Ráno, až se probudíš, praktikuj jógu, ať jsi ve spěchu, nebo v klidu, hladový, nebo sytý, ať si spal doma, nebo venku. Druhý den ráno, až se probudíš, praktikuj jógu, ať jsi ve spěchu, nebo v klidu, hladový, nebo sytý, dělej jógu

Gymnastika, kult těla a historie cvičení jógy

Historie moderní jógy byla velice úspěšným článkem v Jóga Dnes Jaro.

Hathajóga fakta a mýty

Termín hatha neznamená pouze spojení slabik ha a tha (slunce a měsíc), ale hlavní význam v sanskrtu znamená násilí, sílu.