pátek 1. 12. 2023
Před 22 lety jsem udělal nejpodstatnější krok svého života, který z jistoty dobrého zaměstnání namířil do nejistoty. To, co jsem dělal, už nemělo smysl, a abych se psychicky netrápil, odešel jsem. Strach jsem nechal stát mimo své rozhodnutí. Věděl jsem, že vše nějak bude.
Proč ona může a já se toho pečiva už x let nemůžu ani dotknout? Proč ona jídlo neřeší a já se musím v podstatě stále omezovat? Proč já se morduju ve fitku a jí stačí si sem tam zaběhat?
Námětem pro tento příspěvek se stal můj víkendový rozhovor s jednou známou.
Otevřeným oknem pozoruji zářivou bílou kouli na noční obloze. Nemůžu spát, ostatně jako vždy, když vrcholí úplněk. A tak jen koukám do stropu a doufám v krátký spánek nad ránem…
Dveša, čtvrtá ze série překážek ke spokojenosti, je obrácenou stranou stejné mince. Dveša totiž vyjadřuje náš odpor či averzi vůči tomu, co se nám nelíbí. Jsou to situace, ve kterých si říkáme „nechci“. Nechci se potkat s tím člověkem, nechci se znovu ocitnout v této situaci, nechci dělat to, co mi způsobuje bolest nebo nějaké nepohodlí. Cokoli, co nemáme rádi, ať už se jedná o věci, vztahy či činnosti.
To téma okolo mě krouží stále. Ať už se to týká mých kamarádek, klientek, které si žádají konzultaci či radu a nebo přednášek a seminářů. Nyní je velmi moderní to, že si každý, kdo nabyde nějaké znalosti a zkušenosti, hned vytvoří webovky, napíše ebook a šíří své znalosti mnohdy s velkým zápalem dále. Ačkoliv si troufám tvrdit, že výživě rozumím a navíc jsem si těhotenstvím prošla….k tomuto tématu přistupuju s velkou pokorou a rozhodně ctím individualitu každé ženy a maminky. Protože jestli je něco tak pestrobarevné, tak je to právě těhotenství a rodičovství (a pak taky hodně dětská výživa ale to už je další kapitola života. A tak můj dnešní příspěvek půjde právě tímto směrem.
Proč nejsme v harmonii? Protože představa harmonie je jen v naší hlavě. Říkáte si, že toto jste slyšet nechtěli? Proč? Vždyť to znáte z vlastní zkušenosti. Člověk je šťastný ve chvíli, kdy umí pracovat se svou myslí, protože tato činnost mu poskytuje svobodu, která se neváže na nic okolo ani uvnitř, ale vyvěrá ze samé podstaty života - dokonalosti.
Rága je připoutanost k potěšení.“ V dnešní době jsme lovci a sběrači „potěšení“, ke kterým pak máme tendenci se poutat.
Když se řekne zdravá strava, každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Pro někoho je to třeba zeleninový salát, pro někoho pohanka nebo jáhly, pro mnohé to může být přirozené jídlo, které není zatěžkané chemií. Pod těmito dvěma slovy si prostě můžeme představit mnoho. V dnešním novoročním zamyšlení bych však chtěla jít ještě dále, k samé podstatě kvality potravin, se kterými se setkáváme a se kterými jsme se setkávali i v dřívějších dobách.
Co si budeme povídat, prosinec je o jídle jako žádný jiný měsíc. V prosinci na nás výrobci doslova chrlí jeden produkt za druhým a valná většina z nich nemá žádnou kvalitu. Šizené čokolády, ztužení tuky, figurky, které hrají všemi (syntetickými) barvami a my to prostě stále kupujeme. Pojďme se zamyslet nad tím, jak vybírat kvalitnější, zdravější pochutiny a také jak vybírat a pracovat se surovinami, se kterými pečeme.
Ke svátkům se hodí přání a přát si..."Přeji si být zdravý, bohatý a šťastný. A kdyby to prostřední náhodou nevyšlo? Tak to změním na veselý", dodává ve svém blogu LEHKOST BYTÍ, Jakub Šamberger.