Jarní bylinky

11. 07. 2010


Jaro je, po dlouhé zimě, v plném proudu. Příroda se snaží všechno dohnat a tak plno rostlin a stromů začalo kvést ve stejný čas. Jarní bylinky patří mezi ty rostlinky, které příjemně rozjasní ok...

Jaro je, po dlouhé zimě, v plném proudu. Příroda se snaží všechno dohnat a tak plno rostlin a stromů začalo kvést ve stejný čas. Jarní bylinky patří mezi ty rostlinky, které příjemně rozjasní okolí, skvěle chutnají v různých jídlech a zároveň pomáhají léčit i některé naše zdravotní potíže. Seznamte se s nimi.

Bazalka – je to vděčná bylinka. Můžeme ji pěstovat na zahrádce i doma v květináči. Má uklidňující účinek, rozveseluje a je vhodná na zlepšení nálady. Pomáhá při bolestech hlavy. V kuchyni má své nezastupitelné místo, protože například italské recepty se bez ní těžko obejdou. Výborně chutná s rajčaty.

Smetanka Lékařská – má krásné květy, které nám dodávají optimismus. Známé jsou především její léčivé účinky. Kořeny mají močopudné účinky. Rostlina podporuje zotavení po závažných onemocněních. Léčí játra a žlučník. V kuchyni můžeme přidat její listy do salátů a z květů se vyrábí med nebo víno. Kořeny se po upražení dají použít jako náhražka kávy.

Sedmikráska obecná – tahle skromná rostlinka je symbolem jara. Má výborné čistící účinky především v čajových směsích. Čistí krev, je výborným pomocníkem při jaterních chorobách. Typ na jaro! Pokud máte sedmikrásku na zahradě, přidejte si ji do salátu nebo každé ráno na chleba asi 6 kvítků. Podpoříte čištění vašeho organismu.

Tymián obecný- má specifickou krásnou vůni. Prospívá trávení, odpuzuje infekce. Má antiseptický účinek. Napomáhá obranyschopnosti organismu, při nemocech dýchacích cest, revmatismu a svalových bolestech. Je lehce nahořklý, hodí se do slaných jídel, do omáček, k masům, rybám, výborně chutná i v zeleninových jídlech.

Petržel zahradní- je to vděčná bylina. Zlepšuje zažívání, stimuluje chuť k jídlu, působí proti nadýmání. Upravuje menstruační cyklus, její močopudné účinky se uplatňují především v bylinných směsích užívaných při onemocnění ledvin a močového měchýře. V kuchyni má své nezastupitelné místo. Je výborná a chutná nejen v polévkách. Čerstvě natrhané lístky obsahují velké množství vitamínu C, železo, jód a hořčík. Jejich žvýkáním potlačíme i nepříjemnou česnekovou chuť.

Jana Altnerová

www.zmenazivotnihostylu.cz


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket