Ranní praxe a její mnohé benefity pro zdraví

Ranní praxe přináší četné výhody. Zkuste každý den zahájit na lačno jógovou praxí a uvidíte, jak se vám život promění k lepšímu a jak dobře se budete cítit, když to sami sobě dovolíte.

Relaxace a uvolnění po dlouhé cestě

Je tu léto, čas prázdnin, dovolených, ale zároveň také čas dlouhého a často únavného cestování. To vše nás čeká. Jistě se shodneme, že cesta je ta nejméně příjemná část naší dovolené. Nejraději bychom ji přeskočili, otočili kouzelným prstenem nebo se zapnuli do cestovního pláště čaroděje Rumburaka, jen abychom již byli u vysněného moře....

Jak na správnou hydrataci organismu?

V létě naše těla pracují na plné obrátky, aby si udržela správnou teplotu, která je optimální pro fungování celého organismu. Nedílnou součástí celého procesu je i hospodaření s vodou, obecně tekutinami, proto je správná hydratace aktuálně doslova „žhavé téma“.

Jak se v létě „ochladit“?

Sluneční vlastnosti léta (teplo, projekce, aktivita) se rovnají stimulaci „sympatického“ nervového systému. Avšak i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Možností, jak přehřát svůj organismus a cítit se podrážděně, je mnoho. Proto je potřeba být obezřetní.

Jak jóga pomáhá s organizací času

Také máte někdy pocit, že abyste za jeden den stihli vykonat vše, co potřebujete, musel by mít ne 24, ale minimálně 48 hodin? Jenže kde brát čas, když se zdá, že je nedostatkovou veličinou snad všude? A co takhle naučit se, jak čas zastavit? Kde ho brát a jak ho dávat, vyrábět?

V čem nám prospívá chůze naboso?

Existuje mnoho tvrzení popisujících, jak může odkládání bot zlepšit sílu a rovnováhu, vyřešit onemocnění kyčlí, zad nebo kolen a zabránit bolestivým deformacím nohou, jako jsou vbočené palce nebo spadlé klenby. Proč a v čem nám prospívá?

Jak jóga ovlivňuje náš imunitní systém?

Je známou, ověřenou a podloženou skutečností, že pravidelná jógová praxe pozitivně ovlivňuje mnoho systémů v těle na fyzické i duševní, mentální úrovni. To se týká i imunitního systému. Ano, jóga nás skutečně může učinit odolnějšími vůči různým nemocem. Jak tento mechanismus funguje?

Zdravotní benefity jógy potvrzuje i věda

Ti, kteří pravidelně praktikují jógu, sami na sobě cítí, že významně zlepšuje jejich psychické i fyzické rozpoložení. Ovšem skutečnost, že právě pravidelná praxe jógy nabízí zlepšení kvality života lidem všech věkových kategorií, potvrzují i výsledky četných odborných studií.

Jarní detox vs. očista: Nastartujme tělo i mysl s rozumem

S příchodem jarních dnů se můžeme, stejně jako každý rok, těšit slunečními paprsky, rozkvetlými květy, ale pravděpodobně také mnohými doporučeními směřujícími k detoxikaci organismu, která se na nás každoročně valí z televize, časopisů a mnohých internetových článků. Lidé si celkem přirozeně užívají příjemně teplé počasí a nové volnočasové aktivity, které toto období skýtá. Společně se změnou klimatu však také přichází jarní únava, se sluníčkem zase potřeba změny denního šatníku, pro mnohé je jaro synonymem období navazování nových vztahů. Ať tak či onak, na jaře nám narůstá potřeba být plní energie a cítit se dobře, abychom si mohli co nejlépe užít životní dobrodružství, která jsou před námi. Je ale detoxikace organismu skutečně cenným pomocníkem, nebo naopak zbytečnou procedurou, která s sebou přináší mnohá zdravotní rizika? Pravda je, jak už to tak bývá, někde uprostřed.

Jóga a bolesti hlavy. Jak může pomoci?

Trpíte na bolesti hlavy? Pomáháte si od nich rádi růžovou pilulkou? Zkuste se svěřit do péče jógy, která může pomoci efektivněji a také celkově prospěšněji. Uleví od stresu a svalového napětí, což možná rozvolní mnohem víc, než jste původně rozvolnit zamýšleli.