Proč se cvičí 108 kol pozdravu slunci?

Súrja namaskár neboli pozdrav slunci je základní jógovou sekvencí, která má tolik podob, kolik existuje různých jógových škol, z nichž mu každá dodává na specifičnosti.

Jak začlenit ájurvédu do života?

Každý z nás je nastavený individuálně, tudíž i způsob, jakým začít integrovat ájurvédskou moudrost do života, bude rozdílný.

Jaká jóga je pro mě nejlepší?

Každý lektor jógy dostal od klienta někdy otázku která jóga je nejlepší”? Lze na tuto otázku vůbec odpovědět nějakým jednoznačným způsobem?

Na co se sebe sama zeptat při výběru vhodného jógového učitele

Už jste někdy absolvovali jógovou lekci, při níž jste se z nějakého důvodu necítili vůbec dobře? Určitě nejste sami. Jen jste nejspíš nenatrefili na učitele, s nímž byste souzněli. Jak ale najít toho pravého a je to v józe vlastně potřeba?

Důvěřuji v plynutí, aneb Žijte jógu i když to drhne

"Kámo, stačí sekunda - ani ne tak dlouhá sekunda, a vše se dokáže zbořit.” To je až neskutečné, jaký “mžik” nastane a vy jste postaveni do latě, s pozorností teď a tady a všechno, kdo, čím, kým jste byli - je zcela zapomenuto a mizí to jak zamilovanost pod dvou letech vztahu. 

Dech a správné postavení těla

Otázka dýchání je stále diskutovaná jak odborníky, tak cvičenci jógy. Jakou roli v postavení těla hraje dech jsme se zeptali odborníka MUDr. Anety Sládkové Králové z Kliniky rehabilitace FNM a současně instruktorky powerjógy. 

Krémová celerová polévka

Léto už pomalu končí a my se brzy opět vrátíme k teplejším pokrmům. Už v tomto období začínají být vhodné polévky ze zeleniny, která je právě teď v sezoně. Připravte si tenhle lahodný krém z pečeného celeru a chladnější dny si na vás jen tak nepřijdou.

Tělo jako květina lotosu

Hathajóga přirovnává lidské tělo ke květině lotosu. Stejně jako se lotos s východem slunce otevírá, otevírá se tělo s nádechem. A stejně, jako se lotos se západem slunce zavírá, zavírá se tělo s výdechem. Vědomé dýchání je základním stavebním kamenem nejen hathajógy jako takové, ale i života jako celku.

Desatero proti bolesti zad

Bolesti zad lze snad eliminovat vhodnými protahovacími a posilovacími cviky. Jak zní jógové desatero, které dokáže pomoci vašim zádům?

Úplněk v Rybách ve znamení intuice, pře-citlivosti a snění

10.září 2022 v 11:58 vstupuje úplněk do znamení Ryb.