Dech jako exit, aneb Máme možnost volby

Pro někoho je "nedělat nic" ta nejtěžší věc na světě. I pro mě to tak bylo. Ve chvíli, kdy jsem začala pracovat s vědomým dechem, vše se proměňovalo. Nechci měnit svět okolo sebe, ale ptám se, jak změnit sebe sama, abych se postupně osvobozovala od podmíněných reakcí. 

Lotos roste z bahna

Symbolika lotosu je v józe hojně používána a věřím, že pokud chodíte na jógové lekce nebo studujete knihy s jógovou tematikou, tak vám toto úsloví není neznámé. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak je to myšleno? 

Vyhlašujeme soutěž o TOP 3 články z Jóga Dnes leden/ únor

Už máte přečtené lednové vydání časopisu Jóga Dnes? Které tři články Vás zaujaly? Podělte se s námi o Váš názor a my jednoho z Vás odměníme. 

Ásany pro úlevu od stresu a napětí

V současné době nás stres ovládá více, než tomu tak bylo kdy dříve. Pohlcuje nás někdy natolik, že si to možná ani neuvědomujeme. Mnoho z nás dokonce trpí úzkostmi a depresemi, které se opakovaně vrací. Za tyhle stavy může mimo jiné současná zrychlená doba a mnohdy enormní požadavky zvenčí na naši osobu. Proto se lidé často uchylují k józe a meditaci, jež mají na tyto stavy mysli pozitivní dopad. A čím je to vlastně způsobeno a skutečně nám může jóga pomoci? 

Než se vrhnete do jógy volným pádem

Dlouho jste váhali, nechávali se přemlouvat od svých přátel, kolegyň či kolegů, manželek či přítelkyní, a teď jste se konečně rozhodli, že to zkusíte? Nebojte, nečeká vás ani parta asketů v batikovaných tričkách ani skupina hadích žen v trikotech ani namakaní svalovci v obtáhlých tílkách.

Rága – připoutanost

Rága je připoutanost k potěšení.“ V dnešní době jsme lovci a sběrači „potěšení“, ke kterým pak máme tendenci se poutat.

Praxe jako dialog s vlastním tělem

Správně vedená jógová praxe nám pomáhá poznávat sebe sama po všech stránkách. Ukazuje nám, v čem jsme silní a čeho si máme na sobě vážit. Odhaluje naše slabiny a podává návod, jak je milovat. Takový přínos praxe ale není samozřejmý. Vyžaduje otevřenou mysl a srdce.

Okamžik mezi minulostí a budoucností

Prožívat svůj život bezprostředně a naplno není jednoduché. Myšlenky se velmi rády toulají po minulosti nebo budoucnosti. Praxe pránájámy a hlubší pochopení procesů spojených s dechem nám pomohou více si užívat přítomnost a lépe zvládat všední den.

 

Vitální jóga – pro zdraví a krásu

Základním stavebním kamenem vitální jógy je hathajóga. Vybíráme z ní především takové ásany, které působí na hormonální procesy v našem organismu, jako je činnost žláz, proudění lymfy a energie, metabolismus a látková výměna....

Súrja Namaskár – zdroj vaši radosti

Stejně jako každý den začíná svítáním a západem přechází ke svému konci, stejně jako každý život začíná prvním nádechem a směřuje k poslednímu výdechu, stejně jako energie vzrůstá a po chvíli se vytrácí, prochází člověk při cvičení pozdravu slunci všemi fázemi, jako v běžném životě...