Dveša (averze) - blog Jóga, kouzlo přítomnosti

Dva, čtvrtá ze série překážek ke spokojenosti, je obrácenou stranou stejné mince. Dveša totiž vyjadřuje náš odpor či averzi vůči tomu, co se nám nelíbí. Jsou to situace, ve kterých si říkáme „nechci“. Nechci se potkat s tím člověkem, nechci se znovu ocitnout v této situaci, nechci dělat to, co mi způsobuje bolest nebo nějaké nepohodlí. Cokoli, co nemáme rádi, ať už se jedná o věci, vztahy či činnosti.

Jak jóga mění náš mozek?

Starověká praxe podporuje růst vlastního povědomí o sobě samých, a tím nám dává tu správnou dávku sebevědomí a pocity vlastní hodnoty....

Novinky s Jóga Dnes

Co nového s JÓGA DNES v nejbližších týdnech a měšících? 

Jak poznáme, že zajídáme emoce?

Jídlo, zdroj energie, gastronomický zážitek, součást různých oslav a rodinných sešlostí, ale přesto pro někoho velký „strašák“ nebo jediná radost v životě. Když se cítíme v nebezpečí, snažíme se z té situace uniknout nebo se zbavit toho nepříjemného pocitu. Někteří lidé mají různé techniky, díky nimž stres odbourávají, jiní se uzemňují za pomoci jídla. Leckdy si ani neuvědomujeme, že se nás emoční zajídání týká. Jak to tedy odhalit?

Těhotenství: Máte-li možnost, připravte se!

To téma okolo mě krouží stále. Ať už se to týká mých kamarádek, klientek, které si žádají konzultaci či radu a nebo přednášek a seminářů. Nyní je velmi moderní to, že si každý, kdo nabyde nějaké znalosti a zkušenosti, hned vytvoří webovky, napíše ebook a šíří své znalosti mnohdy s velkým zápalem dále. Ačkoliv si troufám tvrdit, že výživě rozumím a navíc jsem si těhotenstvím prošla….k tomuto tématu přistupuju s velkou pokorou a rozhodně ctím individualitu každé ženy a maminky. Protože jestli je něco tak pestrobarevné, tak je to právě těhotenství a rodičovství (a pak taky hodně dětská výživa ale to už je další kapitola života. A tak můj dnešní příspěvek půjde právě tímto směrem.

Viparita karaní (lomená svíčka)

Na fotce pozice vypadá jednoduše. Při provádění však činí značné problémy především v pochopení, jak pozici “vytvarovat””, aby to nebyla svíčka, ale …byla to lomená svíčka. 
Zaujetím pozice obracíte vnímání sebe sama a okolí. Vše je otočené vzhůru nohama, a tak je vhodné zeptat se sám sebe, na co se mám podívat obráceně?

Jak meditace ovlivňuje mozek a zvyšuje spokojenost?

Ačkoliv existuje mnoho druhů meditace, vždy se jedná především o osobní praxi, takže se dá říci, že každý medituje svým vlastním jedinečným způsobem. Protože stejně, jako je jedinečný každý z nás, je jedinečná i naše vlastní praxe. Navzdory tomu způsob, jímž meditace ovlivňuje práci našeho mozku, je všem společný.

Tak kdy a kde najdu tu harmonii?

Proč nejsme v harmonii? Protože představa harmonie je jen v naší hlavě. Říkáte si, že toto jste slyšet nechtěli? Proč? Vždyť to znáte z vlastní zkušenosti. Člověk je šťastný ve chvíli, kdy umí pracovat se svou myslí, protože tato činnost mu poskytuje svobodu, která se neváže na nic okolo ani uvnitř, ale vyvěrá ze samé podstaty života - dokonalosti.

Filipíny – ráj nejen pro jógu

Co nelze na Filipínách vynechat, je dechberoucí podmořský život, kdy můžete plavat se želvami, žraloky, při šnorchlování máte pocit, že jste v obrovském nádherném akváriu, a při potápění spatříte téměř vše, o čem se potápěči sní, včetně krásných korálových útesů...

6 věcí, které bychom neměli dělat....

Lekce jógy je jako modlitba…. s těmito slovy za mnou nedávno přišla jedna milá klientka. A pokud to tak opravdu cítí, je to ten největší kompliment, který józe může dát.