Restorativní jóga aneb jak zklidnit mysl po náročném dni

Restorativní jóga je vynikající způsob, jak si ulevit od stresu a užít si dlouhé meditativní úseky. Mějte trpělivost a vychutnávejte si uvolnění těla, skrz které přichází klid do mysli.

Kvantita vs. kvalita jógové praxe – co je důležité a proč?

Proč se tedy i v józe stává, že kvalita střídá kvantitu? Tlačíme se mnohdy do pozic, které nám až tak dobře nedělají, či srovnáváme se s ostatními? To je ovšem opak jógy...

Letní slunovrat – dveře se létu otvírají

Doba magických zaříkávání a zvyklostí, kdy se příroda ocitá na prahu nejhojnějšího času. Oslavujeme vrcholící sílu slunce a jeho životadárnou energii, bez které by nebyl život na zemi možný. Přivítejme čas zrání, hojnosti a sklizně. Jaké rituály se používaly v čase nejdelšího dne a nejkratší noci?

ŽIJTE jógu – věřit tomu, co děláte

Příběh Václava Krejčíka Žijte jógu září sluncem, zpěvem Gájatrí mantry a nábojem, který člověk potřebuje pro vlastní poznání a svou cestu. Je pro všechny, pro které jóga nepředstavuje omezení a limity, ale je pro ně inspirací na jejich vlastní cestě. 

Dech jako život, který podrží a podpoří

V józe se toho kolem dechu točí hodně. V podstatě celá jóga je o dechu. Protože dech je jako sám život. Dech JE život. Když dýcháme, žijeme. Jsme si toho vědomi?

Vědci potvrzují: Víra v něco převyšujícího může prodloužit život

Je jedno, jestli tomu něčemu“ říkáte Bůh, vesmír, osud nebo láskaVýsledky celé řady studií potvrzují, že když lidé věří v „něco převyšujícího, může jim to významně prodloužit život. K duchovnímu životu vede i pravidelná praxe jógy.

Mindfulness - 5. díl

Pro mnoho z nás může být meditace obtížná, nezajímavá, vzdálená a vyvolává spoustu otázek. Proč vlastně meditovat? Co je na meditaci tak zázračného? Co se skutečně při meditaci odehrává v našem těle?

Jóga a dynamické sporty

Jóga může být filosofie, životní styl, cvičení pro pružnou a pevnou postavu, ale zároveň také skvělá kompenzace k jinak dynamickým a energeticky náročným fyzickým aktivitám.

Nádí šodhana přispívá k vnitřní rovnováze

„Moje tělo je plné napětí, vyčerpané a zároveň se mi hlavou honí spousta myšlenek, které nemohu zapudit,“ zní častá odpověď účastníků mého jógového kurzu na otázku, jak se cítí na začátku hodiny. Den byl plný schůzek, práce a rodina si kladou často protichůdné požadavky, celou dobu jsme vystaveni bezpočtu podnětů.

Jóga a já: Kateřina Nováková

Jediný pravdivý pohled na svět se ukazuje být ten náš, naše vnímání světa, vytváření naší vlastní reality... skrze naše hlubší poznání. A zde má jóga jedinečné nástroje - učení, praxi a filozofii. Jóga může být dnes velmi nápomocná k orientaci v současném složitém světě a k léčení.