Jóga na vlně moderní doby

Hvězdy jsou jejími průkopníky. Lidé trpící bolestmi zad v ní hledají přítele. Soudci nejvyšších soudů si díky ní čistí hlavu. Řeč není o ničem jiném než o józe...

Jóga jako pomoc při Alzheimerově chorobě

Jóga sice není všemocná, ale rozhodně je účinná. I proto je cvičení jógy skvělým pomocníkem, který může snížit stres a zlepšit náladu u jedinců s Alzheimerovou chorobou.

Gram praxe je cennější než tuna teorie

Dost bylo napsáno o tom, co je jóga a jak je zdraví prospěšná, jak provádět jógová cvičení, co jsou čakry a kundaliní a jak ji probouzet. Tak čteme a hltáme informace, obdobně jako hltáme jídlo.

Malý průvodce jednotlivými styly jógy

Už delší dobu uvažujete nad tím, že zkusíte jógu, a nyní jste se k tomu konečně odhodlali. Když ale zjistíte, kolik různých přízvisek se s ní pojí, možná vás to na počátku vyděsí. Nenechte se mýlit, jóga je jen jedna a různé odnože se liší pouze tím, co je vám blízké. Takže nepanikařte a vyberte podle sebe.

Jóga… opravdu díky ní „spirituálně rosteme“?

Nejrůznější duchovní výzkumy odhalily, že pokud člověk praktikuje jógu a dechová cvičení, může se setkat s určitým pokrokem v oblasti duchovního růstu....

Princip – pohyb – emoce: tantrické ristretto pro začátečníky v pokročilém

Mojí druhorozené dceři jsou nyní necelé čtyři měsíce a moje praxe tomu odpovídá. Mohla bych tenhle výrok obalit mnoha zcela legitimními a důležitými emocemi, ale zůstanu u toho, že je to prostě tak, jak to je. Tedy co se týče praxe, je stručná, koncentrovaná a snadno určující. Podobně jako v tomto článku, bez šlehačky a bez sirupu. V poli emocionální inteligence, o níž bude řeč, jde o vcelku zásadní věc, kterou je dobré trochu rozvinout.

Mentor vs. vnitřní učitel

V dnešních dnech je zvykem dívat se ven. V moderním světě nás učili, že budeme šťastní, až… nalezneme správného partnera, vyděláme tolik a tolik peněz, a když se to zhroutí, nalezneme vhodného psychiatra, kterého zaplatíme, a bude zase vše v pořádku.

Přitom nám tato doba ukazuje, že nepodíváme-li se do sebe, nepřežijeme.

Jak jóga mění náš mozek?

Starověká praxe podporuje růst vlastního povědomí o sobě samých, a tím nám dává tu správnou dávku sebevědomí a pocity vlastní hodnoty....

Jak jóga projasní každodennost

Jóga dokáže každodennost prozářit. Ale nebude to zadarmo. Budete se muset vzdát určitého pohodlí – toho, na které jste zvyklí. Budete se muset odvážit, odhodlat a vědomě rozhodnout k vykročení z komfortní zóny. Jak už tomu bývá v mnoha ohledech, nejtěžší je vykonat první krok, protože od něj nás zrazuje přirozená pohodlnost a neochota podřídit se změně, plynutí, jež tvoří život. 

Jóga místo pilulek

Umění relaxace – mysli i svalstva je pro moderního západního člověka stále těžší. Nevědomě (nebo vědomě?) se zaplétá do sítě hekticky-sedavého životního stylu, kdy většina času náleží práci, a to málo, co zbývá pro osobní volno, bezmyšlenkovitě ubíjí na sociálních sítích. Odpovědí na otázku po zapomenutém umu uvolnění může podat jóga. Jen se jí musíme otevřít.