Před a po - nač bychom neměli zapomínat

Občas se to prostě stane – vplutí do lekce nebo její zakončení neproběhne tak jak bychom chtěli. Někdy je to nekonečná výmluvnost kolegy před odchodem z práce, zlý pohled kyselé paní v tramvaji, které vadí vaše jóga matka přes rameno, jindy zapnutý telefon.

Jógová relaxace (jak na ni?)

Spočinout v pozici ležíc na zádech...v mrtvole,.....blaženosti....a ztratit napojení na svět. „Nedotýkají se nás samotné věci, ale způsob, jakým je přijímáme.“ (Epiktetos, filosof)

Obrácené pozice a menstruace

Z hinduistické tradice a podle ájurvédy, cokoliv má být odvedeno z těla, není důvodu tomu bránit. A co tedy krev při menstruaci? 

Nový rok, nové já ...(?)

Možná jste do nového roku vstoupili s nějakými předsevzetími. My lidi to tak často děláváme, i když podvědomě tušíme, že to nemusí dopadnout a možná i víme, že je nedodržíme.
Je druhý měsíc nového roku a ruku na srdce - jak jste na tom s plněním předsevzetí vy?

Jóga doma - dobrý nápad? Ano!

Ten, kdo cvičí jógu, ví, že domácí praxe je nutný krok k tomu proniknout hlouběji nejen do ásany, ale především sám k sobě. Ten, kdo ještě jógu necvičí a chtěl by, by měl vědět, že cvičit doma je zkrátka fajn!

Jak poskládat praxi pro podzimní dny

S měnící se energií v přírodě se mění i naše vnitřní rozpoložení a společně s ním se mění i naše pravidelná jógová praxe. Podzim přicházející po výbušném létě plném divoké radžasické energie evokuje spíše zvolnění, zpomalení, zklidnění.

Jak se orientovat v „jógovém rozvrhu“

Po dlouhých letních prázdninách, které vždy utečou jak voda, se zase pomalu dostáváme do zajetých kolejí a snažíme se ve svém životě opětovně nastolit pravidelnost a rovnováhu. Děti již jsou ve školách a kroužcích a my tedy začínáme myslet i na sebe. V našich studiích se toto období trochu podobá začátku nového kalendářního roku, kdy si dáváme různá předsevzetí, vždyť všichni chceme žít lépe a zdravěji. Nyní se Vás pokusím trochu namotivovat a přesvědčit, že jóga je pro Vás to pravé nebo alespoň Vám trochu pomohu s orientací v rozvrhu většiny jógových studií.

Domácí praxe v józe

Důvodů, proč praktikovat jógu v domácím prostředí, může být celá řada. Klid a pohoda doma spolu s možností si začátek i průběh lekce přizpůsobit vlastním potřebám tu stojí proti větším nárokům na disciplínu a vůli.

Rady pro jógového začátečníka

Když se cvičením jógy začínáte, musíte se zorientovat v mnoha pokynech, které během lekcí jógy dostáváte. Postupnou praxí a pravidelným cvičením se prvotní nápor informací mění a postupně si vše sedá...

Cvičit jógu ráno, večer, či v noci?

Možná jste ranní ptáče, nebo naopak chodíte spát, když už jsou okolní okna dávno zhasnutá. Pokud si najdete ten správný čas na jógu, cvičit denně pak bude o dost snazší. Vytvoříte si tak svůj každodenní rituál a vyženete z hlavy potutelně se vkrádající ALE.
Nejsnáze přitom ke cvičení najdete čas ráno či večer před jídlem. Jak ranní, tak večerní cvičení má své benefity.