pondělí 27. 3. 2023
Posílení imunity je vyhledávaným tématem. Z hlediska ájurvédy, indické medicíny, můžeme dnes právě ódžas přirovnat k imunitě. Ódžas je esencí spojenou s vitalitou a imunitou...
Tato čistá esence všech tělesných tkání prochází srdcem, obíhá po těle a udržuje přirozenou obranyschopnost všech tělesných tkání. Ódžas bojuje proti stárnutí, rozkladu a nemoci. Ten, kdo má dobré ódžas, pouze zřídka onemocní.
Imunita se v ájurvédě nazývá bala a dělí se na dva druhy: první druh je vrozený typ imunity a druhý typ je získaný. Ten reaguje na roční období a okolí. Ódžas je opakem ámy (toxinů), musí být v rovnováze s trávením a pránou, životní silou.
Co ovlivňuje ódžas?
Pokud má člověk silné ódžas, vyzařuje pozitivní energii a sílu. Následující faktory ovlivňují tvorbu silného ódžas:
Pokud máme snížené ódžas, dochází k poruchám na našem zdraví. Tyto poruchy se mohou projevit bušením srdce, bolestmi na hrudi, dušností, strachem, řídnutím kostí, úbytkem svalové hmoty, strachem, infekční mononukleózou, v těžším případě chronickým únavovým syndromem, či stavem bezvědomí. Pokud máme nezdravě vysoké ódžas, můžeme pocítit těžkost v nohou či trpět oteklými a zarudlými klouby, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, nádory lymfatických uzlin, tukovými nádory, otoky či glaukomem.
Jak naši imunitu podpořit?
Dostatečná hladina ódžas, tedy silné imunity, se projevuje lesklou, hladkou pokožkou, pocitem energie a lehkosti, bez zažívacích potíží, fyzické i mentální únavy.
A protože jedním ze dvou hlavních principů ájurvédy je udržet zdraví ve zdravém těle, posilujme v následujících týdnech své ódžas. Zajímá-li vás více informací o ódžas, neváhejte nahlédnout do knih Davida Freje, Vasanta Lada či Davida Frawleye.
RECEPT
Kurkumové mléko na posílení imunity
Kurkuma má protizánětlivé, antiseptické účinky a je přírodním antioxidantem. Pomáhá při kožních zánětech, nachlazeních, bakteriálních infekcích a při cukrovce snižuje hladinu krevního cukru. Výtažky kurkumovníku se někdy používají jako lék proti rakovině.
Ingredience:
Nalijeme mléko do hrnce a začneme vařit na mírném plameni, přidáme koření a olej, přivedeme k varu a necháme krátce povařit. Poté mléko přecedíme přes sítko, necháme trochu vychladnout, abychom mohli osladit medem, a vypijeme večer nebo před spaním. Kravské mléko lze nahradit rostlinnými mléky.