Jak podpořit imunitu podle ájurvédy

08. 07. 2017


Posílení imunity je vyhledávaným tématem. Z hlediska ájurvédy, indické medicíny, můžeme dnes právě ódžas přirovnat k imunitě. Ódžas je esencí spojenou s vitalitou a imunitou...

Tato čistá esence všech tělesných tkání prochází srdcem, obíhá po těle a udržuje přirozenou obranyschopnost všech tělesných tkání. Ódžas bojuje proti stárnutí, rozkladu a nemoci. Ten, kdo má dobré ódžas, pouze zřídka onemocní.

Imunita se v ájurvédě nazývá bala a dělí se na dva druhy: první druh je vrozený typ imunity a druhý typ je získaný. Ten reaguje na roční období a okolí. Ódžas je opakem ámy (toxinů), musí být v rovnováze s trávením a pránou, životní silou.

Co ovlivňuje ódžas?

Pokud má člověk silné ódžas, vyzařuje pozitivní energii a sílu. Následující faktory ovlivňují tvorbu silného ódžas:

  • Kvalitní trávení – v případě oslabeného trávení se tvoří áma (toxiny v těle), což je opakem ódžas.
  • Životní styl – pravidelný režim posiluje imunitu.
  • Dlouhodobý stres – narušuje rovnováhu, přináší poruchy a v konečném důsledku oslabuje imunitu.
  • Partnerský vztah – založený na důvěře a lásce podporuje tvorbu ódžas.
  • Sex – nadměrný a nepřiměřený sex (např. častý orgasmus, masturbace, několik opakovaných orgasmů za sebou, zadržování ejakulace, sexuální styk pod vlivem drog, sex při menstruaci, tantrické praktiky bez řádného vedení) vyčerpává organismus a zbavuje jej ódžas.
  • Fyzické poškození, vyčerpání oslabuje celý organismus.
  • Chronické nemoci jako astma, cukrovka, rakovina či zánět střeva vyvolávají úbytek ódžas.
  • Negativní emoce jako dlouhodobé deprese, podrážděnost, úzkost a žal také snižují tvorbu ódžas.

Pokud máme snížené ódžas, dochází k poruchám na našem zdraví. Tyto poruchy se mohou projevit bušením srdce, bolestmi na hrudi, dušností, strachem, řídnutím kostí, úbytkem svalové hmoty, strachem, infekční mononukleózou, v těžším případě chronickým únavovým syndromem, či stavem bezvědomí. Pokud máme nezdravě vysoké ódžas, můžeme pocítit těžkost v nohou či trpět oteklými a zarudlými klouby, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, nádory lymfatických uzlin, tukovými nádory, otoky či glaukomem.

Jak naši imunitu podpořit?

  1. Správnou satvickou stravou. K potravinám, které posilují imunitu, patří:
  • čerstvé ořechy a semínka namočená předem do vody a oloupaná,
  • svařené mléko (200 ml teplého mléka se špetkou muškátového oříšku či kurkumové mléko),
  • 1–2 lžičky ghí denně,
  • Med (večer před spaním lžíci pravého včelího medu),
  • Čerstvé obilniny a cereálie,
  • Některé sladké ovoce (hrušky, broskve, švestky, meloun…).
  1. Různé byliny a směsi bylin jako např. Chyawanprash, který zakoupíte na internetu a chutná jako kořeněná povidla, lékořice, čaj z bazalky tulsi.
  2. Cvičení jógy podporuje imunitní systém.
  3. Pozitivní myšlení posiluje brzlík a imunitu.
  4. Protistresové techniky.
  5. Správný sex – častý orgasmus snižuje imunitu (nejvíce 3–4x týdně).
  6. Dodržování správného režimu.
  7. Pravidelná aplikace oleje na tělo a hlavu.
  8. Pravidelná detoxikace.
  9. Silné trávení.
  10. Pránájáma.
  11. Meditace a relaxace.

Dostatečná hladina ódžas, tedy silné imunity, se projevuje lesklou, hladkou pokožkou, pocitem energie a lehkosti, bez zažívacích potíží, fyzické i mentální únavy.

A protože jedním ze dvou hlavních principů ájurvédy je udržet zdraví ve zdravém těle, posilujme v následujících týdnech své ódžas. Zajímá-li vás více informací o ódžas, neváhejte nahlédnout do knih Davida Freje, Vasanta Lada či Davida Frawleye.

 

RECEPT

Kurkumové mléko na posílení imunity 

Kurkuma má protizánětlivé, antiseptické účinky a je přírodním antioxidantem. Pomáhá při kožních zánětech, nachlazeních, bakteriálních infekcích a při cukrovce snižuje hladinu krevního cukru. Výtažky kurkumovníku se někdy používají jako lék proti rakovině.

Ingredience: 

  • Sklenice mléka
  • ½ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • Kousek celé skořice
  • Drcená semínka z 1 tobolky kardamomu
  • ½ lžičky panenského kokosového oleje
  • Med na doslazení 

Nalijeme mléko do hrnce a začneme vařit na mírném plameni, přidáme koření a olej, přivedeme k varu a necháme krátce povařit. Poté mléko přecedíme přes sítko, necháme trochu vychladnout, abychom mohli osladit medem, a vypijeme večer nebo před spaním. Kravské mléko lze nahradit rostlinnými mléky.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket