pátek 24. 3. 2023
Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...
Historické zmínky o koriandru sahají až do Starého zákona, kdy mana nebeská, kterou Bůh seslal izraelskému lidu, byla jako koriandrové semeno bílá a chutnala jako medový koláč. Byl také nalezen v egyptských hrobkách z doby asi 1000 let před naším letopočtem, proto se považuje za jednu z nejstarších kulturních rostlin. Římský lékař Caelius Aurellianus ho v 5. století našeho letopočtu doporučoval používat v kuchyni.
Koriandr pochází z Blízkého východu a oblasti Středozemního moře. V současnosti se pěstuje například v Rusku, Německu, Itálii, Rumunsku, a to nejen jako koření, ale také jako léčivá bylina. Velký význam se mu přikládá právě v Indii.
Z hlediska ájurvédy ho považujeme za ochlazující, přesto se používá pro neutralizaci všech dóš, zvláště příznivě působí čerstvá nať na energii pitty. Čerstvé listy a nať koriandru mají výjimečnou chuť i aroma, suché plody jsou olejovité a aromatické, chuťově ostré a stahující. Zelené koriandrové listy jsou bohaté na železo, vitamíny A, B1, B2 a C.
Z hlediska příznivých účinků na tělo se doporučuje při nadýmání, odstraňuje křeče v trávicím traktu, pocity pálení v hrdle a pomáhá při migréně a astmatu, celkově působí příznivě na trávicí trakt, kdy odstraňuje škodlivé bakterie. Má silné dezinfekční účinky, používal se i při otravě z potravin. Stimuluje činnost žaludku, působí jako antibiotikum. Listy jsou známé jako uklidňující prostředek užívaný při překyselení žaludku, pro ztišení žízně, podporu trávení a odstranění hlenu.
V kuchyni se používá jako nezbytná přísada v kořenicích směsích (masalách), karí a v dalších směsích koření. Čerstvé listy koriandru se používají do omáček, polévek, sabdží, kitchari, salátů nebo se v některých částech Indie připravuje koriandrové čatní.
Koriandr jako lék
Recept na rajčatový salát s cibulí a koriandrem
Ingredience
Nakrájíme rajčata, cibulku, čerstvý koriandr, přidáme olivový olej, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Tip: Místo olivového oleje si můžeme připravit tzv. tarku (střední salátová mísa): 1 lžičku ghí rozpálíme v malém kastrůlku, přidáme ½ lžičky hořčičného semínka, ½ lžičky římského kmínu, sušenou čili papričku a počkáme, dokud nezačne hořčičné semínko vyskakovat. Poté nalejeme tarku na salát, necháme vychladnout a podáváme.
Použitá literatura:
Usha Lad, Dr. Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing
Dr. Govind S. Rajpoot: Ájurvéda a indická kuchyně
Pavel Valíček: Koření a jeho léčivé účinky