Koření v ájurvédě: Šafrán

10. 02. 2018


Vzhledem k tomu, že sběr šafránu je velmi náročný, je toto koření považováno za jedno z nejdražších na světě. Na 1 kilogram suchého koření je zapotřebí sesbírat cca 120 000 květů a blizny velmi rychle usušit. Proto se v češtině ustálila tato spojení: „je toho jako šafránu“ či „drahý jako šafrán“....

První zmínky o šafránu můžeme nalézt na egyptském papyru asi z 2. tisíciletí př. n. l. Používal se nejen v Babylonii, ale i v Persii, znali ho ve starověkém Řecku i Římě. Dokonce podle pověsti byl Herkules jako dítě zavinutý v šafránově žlutých plenách a Zeus voněl šafránem, když sestupoval z Olympu. Používal se jako barvivo, byl součástí voňavek bohatých, ale taky sloužil k provonění lázní a divadel a v neposlední řadě se přidával do pokrmů a nápojů. Přisuzoval se mu velký léčivý a afrodiziakální účinek.

Šafrán pochází pravděpodobně ze západní Asie, kde ho pěstovali Arabové, odtud se rozšířil do Indie a Číny, později i do Evropy. V současnosti se pěstuje jen v omezených oblastech jižní Evropy, hlavně ve Španělsku, Portugalsku a Francii, z dalších oblastí je to pak Turecko, Afghánistán, Írán, Indie, Tunis, Maroko, Mexiko a Pensylvánie.

Vzhledem k tomu, že sběr šafránu je velmi náročný, je toto koření považováno za jedno z nejdražších na světě. Na 1 kilogram suchého koření je zapotřebí sesbírat cca 120 000 květů a blizny velmi rychle usušit. Proto se v češtině ustálila tato spojení: „je toho jako šafránu“ či „drahý jako šafrán“. V minulosti se i z důvodu vysoké ceny šafrán falšoval. Pravý šafrán poznáme tak, že velmi malé množství koření (2 blizny) obarví až 3 litry vody.

Šafrán je z hlediska ájurvédy sladké, svíravé a ohřívající koření. Vyrovnává všechny tři energie, tzv. dóši. Je tedy vhodný jak pro vátu, tak pro pittu i kaphu. Z hlediska příznivých účinků na tělo zlepšuje barvu kůže i pleti, čistí krev, detoxikuje játra, podporuje krevní oběh, posiluje žaludek a zlepšuje trávení. Uklidňuje nervy, působí proti křečím, astmatu a kašli, má močopudné účinky. Omezeně se používá v gynekologii při ztrátě menstruace a mužům může pomoci zvýšit kvalitu spermií.

POZOR: Šafrán se používá jen v omezeném množství kvůli narkotickému účinku – může způsobit závislost. Denní dávka by neměla přesáhnout 1 g suchého koření. V těhotenství je užití zakázáno kvůli možnosti spontánního potratu.

Šafrán jako lék:

  • Při tekoucí rýmě a kašli svaříme špetku šafránu s mlékem (i rostlinným) a pijeme teplé šafránové mléko nebo si na čelo, pod nos a na hruď namažeme šafránovou pastu.
  • Při močových potížích a kamenech smícháme šafrán s nejméně rok starým ghí a jíme.
  • Při poklesu sexuální energie pijeme horké mléko se špetkou šafránu.
  • Při bolestech kloubů se lístky zahřejí a pak se přikládají na klouby. 

Recept na mandlové mléko se šafránem na obnovu energie po sexu

Ingredience:

  • 10 nastrouhaných oloupaných a mírně opražených mandlí
  • špetka kardamonu a zázvoru nebo špetka šafránu a muškátového oříšku
  • 1 šálek teplého kravského, rýžového nebo sójového mléka
  • 1 lžička ghí
  • 1 lžička přírodního cukru (nemusí být)

Do šálku s mandlemi nelejeme mléko o teplotě asi 80 stupňů, přidáme koření a cukr, zamícháme a vypijeme. Možno všechny ingredience i rozmixovat.

 

Použitá literatura:

Usha Lad, Dr. Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing

David Frej: Ájurvédské recepty pro zdraví

 

  • autor: Filip Klieštík
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket