Zdravá strava 25. 09. 2019 PDF Tisk

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Přichází období jablek a hrušek, které neodmyslitelně patří k podzimnímu, sezónnímu ovoci. Zatímco z jablek si křížaly sušíme, hrušky zůstávají tak trochu v pozadí. A to je škoda, protože sušené hrušky byly tradičně používány jako přírodní sladidlo zvané pracharanda.

Tradiční česká kuchyně skrývá mnoho pokladů, z nichž některé již byly objeveny a některé na znovuobjevení stále čekají. Pracharanda je, myslím, jedním z těch, co spadají do druhé kategorie. Ani bych neřekla, že je to z důvodu sezónnosti, vždyť křížaly jsou k dostání v supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou po celý rok. Možná je to náročnost přípravy či fakt, že jabloní je zkrátka více než hrušní.

V dnešní době se s alternativami cukru doslova roztrhl pytel a na trhu je k dostání mnoho variací se společným jmenovatelem sladidlo. Počínaje exotickými jako je kokosový cukr a konče tradičními jako je například sladěnka. Přírodní sladidlo ze sušených hrušek je nejen mnohokrát chutnější než obyčejná forma cukru, ale také pro zdraví příznivější. No a právě podzim je ideální dobou, kdy si pracharandu ze sezónních hrušek připravit. Však vám taky nemusí vystačit na celý rok, zdraví prospěje, i když ho budete používat třeba 2 měsíce.

Příprava pracharandy

Na přípravu pracharandy budete potřebovat samozřejmě hrušky. Tradiční receptury radí použít tzv. pláňata, tedy drobné hrušky odrůdy hrušky plané. Použít ale můžete jakékoliv, které máte k dispozici. Důležité je, aby byly dobře zralé a sladké. Hrušky dobře očistěte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na jemné tenké látky, které buď usušte v sušičce na ovoce nebo několik dní na sítu u kamen. Hrušky musí být opravdu usušené, teprve pak je můžete namlít v mixéru na jemný prach. V případě, že by v nich zůstala vlhkost, pracharanda by mohla začít plesnivět. Na závěr je na vás, jestli k nim přidáte špetku skořice a nebo je necháte tak, jak jsou. Skořici či jiné koření ostatně můžete přidat kdykoliv.

Do jakých pokrmů se pracharanda hodí nejvíce?

Pracharandu můžete použít prakticky všude, kde klasický cukr, pravdou ale je, že je lepší ji dávat tam, kde její chuť vynikne a pokrm podtrhne. Pracharanda nemusí plnit jen funkci sladidla, ale třeba poslouží také jako podsypka pod jablka ve štrůdlu místo strouhanky, kde nasaje přebytečnou tekutinu. Lze s ní zahustit, přidat ji do drobenky nebo ve spojení s kořením, jako je např. to perníkové, použít na dochucení latté či jiných hřejivých nápojů. Pracharanda se skvěle hodí k bramborovým šiškám s máslem, k ovocným knedlíkům, do drobenky na koláče nebo na klasické frgály. Pokud ji smícháte s mákem, nemusíte už použít moučkový cukr a vytvoříte skvělou posypku na švestkový koláč nebo knedlíky. Můžete si ji nasypat na ovesnou kaši nebo na pečená jablka z trouby. Představivosti se meze nekladou! :)

 

TIPY na recepty, kde ji můžete použít:

Bramborové šišky se švestkovým rozvarem - na oslazení máku

Hruškový závin - na podsyp

Meruňkové knedlíky se zakysanou smetanou - místo rapadury

Krupicová kaše s hruškovou pracharandou

 

 

Objednat předplatné