Porce: 1 závin
Doba přípravy: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- jedno balení listového těsta (připraveného na pečícím papíře)
- 4 hrušky
- 100 g mandlových plátků
- 50 g rozinek (doporučuji namočit 3 hodiny předem do pár lžic rumu)
- 50 g třtinového cukru
- 3 lžíce strouhanky
- třtinový moučkový cukr na posypání
- vejce na potření
Pozn. Těsto na závin si samozřejmě můžete připravit i domácí, sortiment hotových listových těst je však velmi široký a už lze koupit i těsto s celozrnnou moukou, bez palmového oleje či těsto ve veganské verzi.
Postup
- Nejprve si připravte hruškovou náplň. Hrušky oloupejte, zbavte jadřince a pokrájejte na menší kousky. Kousky dejte do pánve, přisypte cukr a nechte pár minut zkaramelizovat. Poté odstavte.
- Rozviňte si listové těsto. Do prostřední části rozprostřete hrušky (uvolněnou šťávu předtím slijte), posypte rozinkami, 2/3 mandlových plátků a na závěr třemi lžícemi strouhanky.
- Nyní závin zabalte. Levý a pravý okraj přehněte k náplni a poté odspodu zarolujte do obdélníku. Kraje lehce upěchujte a přehněte pod závin. S pečícím papírem závin přeneste na plech, pomašlujte ho důkladně vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Nakonec ho posypte mandlovými plátky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
- Po vychladnutí zlehka posypte cukrem a podávejte.