Recepty 18. 10. 2017 PDF Tisk

Hruškový závin

Hrušky jsou tradiční podzimní ovoce, které my Češi máme opravdu rádi. Pečeme obrácené linecké koláče, zavařujeme, přidáváme hrušky k masu nebo připravujeme hřejivá chutney na zimu. Hrušky jsou ale výborné i v tradičním jablečném závinu - zde je jednoduchý recept.

Hruškový závin

Porce: 1 závin

Doba přípravy: 50 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • jedno balení listového těsta (připraveného na pečícím papíře)
  • 4 hrušky
  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g rozinek (doporučuji namočit 3 hodiny předem do pár lžic rumu)
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 lžíce strouhanky
  • třtinový moučkový cukr na posypání
  • vejce na potření 

Pozn. Těsto na závin si samozřejmě můžete připravit i domácí, sortiment hotových listových těst je však velmi široký a už lze koupit i těsto s celozrnnou moukou, bez palmového oleje či těsto ve veganské verzi.

 

Postup

  1. Nejprve si připravte hruškovou náplň. Hrušky oloupejte, zbavte jadřince a pokrájejte na menší kousky. Kousky dejte do pánve, přisypte cukr a nechte pár minut zkaramelizovat. Poté odstavte.
  2. Rozviňte si listové těsto. Do prostřední části rozprostřete hrušky (uvolněnou šťávu předtím slijte), posypte rozinkami, 2/3 mandlových plátků a na závěr třemi lžícemi strouhanky.
  3. Nyní závin zabalte. Levý a pravý okraj přehněte k náplni a poté odspodu zarolujte do obdélníku. Kraje lehce upěchujte a přehněte pod závin. S pečícím papírem závin přeneste na plech, pomašlujte ho důkladně vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Nakonec ho posypte mandlovými plátky.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
  5. Po vychladnutí zlehka posypte cukrem a podávejte.

 

Objednat předplatné