Recepty 24. 05. 2017 PDF Tisk

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Přidání zeleniny (cukety, mrkve, červené řepy..) do pečených buchet či koláčů vždy dodá skvělou vláčnost a šťavnatost a zároveň trochu toho zdravějšího elementu. Vyzkoušejte tento výborný perník – ani nepoznáte, že je veganský :)

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Porce: 1 menší plech (cca 25x25)

Doba přípravy: 50 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 menší cuketa
  • 50 ml vody
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g hořké čokolády
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 100 g kokosového oleje (lze použít i řepkový olej)

na polevu

  • 80 g hořké čokolády
  • 40 g kokosového oleje

na posypání

  • 30 g strouhaného kokosu

 

Postup

  1. Nejprve si omyjte a nastrouhejte cuketu. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V míse si postupně smíchejte obě mouky, kypřící prášek do pečiva a kakao. Čokoládu nastrouhejte na struhadle a přidejte ke směsi.
  3. Poté si v jiné menší misce vyšlehejte cukr s kokosovým olejem a přidejte k sypké směsi. Na závěr vmíchejte nastrouhanou cuketu, přilijte vodu a důkladně vše promíchejte.
  4. Vlijte do středního pekáče vymazaného kokosovým olejem a pečte zhruba 25-30 min.
  5. Mezitím, co perník bude chladnout, si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni si rozpusťte rozlámanou čokoládu s kokosovým olejem. Důkladně míchejte, než se obě složky spojí do lesklé polevy. Poté polevu rovnoměrně nalijte na perník a nechte ztuhnout v ledničce.
  6. Když je poleva ztuhlá, posypte perník kokosem, nakrájejte a podávejte.

 

 

Objednat předplatné