Cuketové koule v rajčatové omáčce

13. 07. 2016


Skvělé a rychlé letní jídlo na oběd či k večeři. Využijte cuketové sezóny a improvizujte - cuketa je univerzální a multifunkční! :)

Porce: 4 (cca 15-16 koulí)

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience 

  • 2 omyté a nastrouhané cukety (dohromady tak 0,5 kg)
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • sůl, pepř
  • 60 g strouhanky z celozrnného pečiva
  • 1 vejce
  • 30 g nastrouhaného sýra Pecorino
  • 400-500 g domácí rajčatové omáčky či jedno balení hotové (hodí se příchuť bazalka, česnek apod. - např. Panzani) 
  • sýr ricotta na servírování (nemusí být)

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a plech na pečení si lehce pomažte olejem.
  2. Připravte si pánev, nalijte na ní trochu olivového oleje a poté přidejte prolisované dva stroužky česneku. Minutu až dvě restujte. Poté přidejte nastrouhanou cuketu, osolte (nebojte se přidat víc soli), opepřete a duste až do doby, kdy se většina vody z cukety vypaří (cca 7 min).
  3. Vydušenou, ochucenou cuketu přendejte do mísy a krátce ještě stlačte papírovou utěrkou, abyste vysáli zbytek vody. Přidejte strouhanku, vejce, nastrouhaný sýr a bazalku. Důkladně promíchejte a v případě potřeby dosypte trochu strouhanky.
  4. Ze směsi tvarujte cca 15 kuliček (je dobré si navlhčit ruce) a umístěte je na vymazaný plech. Pečte zhruba 20-25 min, dokud koule nezhnědnou.
  5. Mezitím si ohřejte v malém kastrůlku rajčatovou omáčku.
  6. Jakmile jsou koule zlatavé, servírujte je na talíř, přelijte rajčatovou omáčkou a navrch přidejte trochu ricotty.

 

  


Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket