Porce: 4 (cca 15-16 koulí)
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 2 omyté a nastrouhané cukety (dohromady tak 0,5 kg)
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- čerstvá nebo sušená bazalka
- sůl, pepř
- 60 g strouhanky z celozrnného pečiva
- 1 vejce
- 30 g nastrouhaného sýra Pecorino
- 400-500 g domácí rajčatové omáčky či jedno balení hotové (hodí se příchuť bazalka, česnek apod. - např. Panzani)
- sýr ricotta na servírování (nemusí být)
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a plech na pečení si lehce pomažte olejem.
- Připravte si pánev, nalijte na ní trochu olivového oleje a poté přidejte prolisované dva stroužky česneku. Minutu až dvě restujte. Poté přidejte nastrouhanou cuketu, osolte (nebojte se přidat víc soli), opepřete a duste až do doby, kdy se většina vody z cukety vypaří (cca 7 min).
- Vydušenou, ochucenou cuketu přendejte do mísy a krátce ještě stlačte papírovou utěrkou, abyste vysáli zbytek vody. Přidejte strouhanku, vejce, nastrouhaný sýr a bazalku. Důkladně promíchejte a v případě potřeby dosypte trochu strouhanky.
- Ze směsi tvarujte cca 15 kuliček (je dobré si navlhčit ruce) a umístěte je na vymazaný plech. Pečte zhruba 20-25 min, dokud koule nezhnědnou.
- Mezitím si ohřejte v malém kastrůlku rajčatovou omáčku.
- Jakmile jsou koule zlatavé, servírujte je na talíř, přelijte rajčatovou omáčkou a navrch přidejte trochu ricotty.