Trend čistého stravování „clean food“

Počítáme kalorie, hlídáme si gramáže, vyřazujeme živočišné výrobky, nebo naopak zařazujeme nadupané superpotraviny. Nebylo by nejlepší, kdybychom přestali zkoušet různé extrémy a výživové trendy a soustředili se zkrátka jen na základní kvalitní potraviny?

Zapomeňte na kofein, užívejte adaptogeny!

Kávu a čaj pije kvůli povzbuzujícím účinkům kde kdo. Co takhle zkusit ženšen nebo klanoprašku čínskou? Pro své adaptogenní účinky se mohou stát skvělou náhradou bez nástupu „abstinenčních příznaků“.

Musí být ten, kdo praktikuje jógu, veganem?

Adventní období je pro mnohé jedním z nejkrásnějších v roce. Takovým, na které se těší vlastně od doby, kdy skončí to předchozí. Advent je jedním z nejvýraznějších vyjádření jógy, vnímáme-li Vánoce jako období, kdy si připomínáme lásku s velkým L. Ta je s námi samozřejmě celý rok, ale prosinec je měsícem, kdy je toto vzpomínání poněkud intenzivnější.

Jedí jogíni cukroví?

Tak na to se mě jednou s bezelstným úsměvem zeptala jedna paní na jedné lekci. „Samozřejmě nemohu mluvit za všechny,“ odvětila jsem, také s úsměvem od ucha k uchu, „ale já ano. Já cukroví jím.“ Jenže už jsem nedodala jaké. Veganské. Ano, i takové cukroví totiž existuje. A je přímo výborné!

Jak jíst o Vánocích jako člověk praktikující jógu?

To, že jste přinesli jógu na svou podložku, se bere jako samozřejmost. To, že je třeba ji vnést i na jídelní stůl, zase tak samozřejmé není...

Adventní inspirace – cukroví a pohoštění

Advent je období, kdy trávíme ve svých kuchyních nejvíce času z celého roku. Pečeme cukroví, vaříme sváteční jídla, připravujeme hostiny a pohoštění pro své blízké. Jóga DNES vám přináší inspiraci v podobě rozmanitých receptů na cukroví a pohoštění.

Strava v pokročilém věku ženy

Fyzické změny těla k procesu stárnutí patří. Nikdo se jim nevyhneme. Zdravý životní styl – dostatek pohybu a zdravá strava – však dokáží s naším organismem zázraky....

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?

Fakta a mýty o fruktóze

O fruktóze se píše možné i nemožné, aktuálně především, že je to strašák, který zatěžuje naše játra. Jaká jsou fakta a proč bychom si na její nadbytek měli dávat pozor? A proč je opět dlůležitá hlavně míra - množství?

Na vlně tuků

Příroda je neuvěřitelně mocná a evoluce neoddiskutovatelná. Z toho důvodu disponuje náš metabolismus ještě jedním, volně řečeno „záložním“ pohonem, díky kterému se tvoří základní zdroje energie, a ten nazýváme ketóza....