Září: měsíc ve znamení uzemnění a laskavosti

Léto je v plném proudu a pomalu, ale jistě dosahuje svého vrcholu. Dny začínají být kratší a tma z nich pomalu ukusuje svůj díl. V druhé polovině září se příroda začíná uklidňovat a vybízí nás učinit to samé. Dle čínské medicíny jsou v zářijových dnech nejvíce oslabeny dva orgány a jsou jimi slezina a slinivka břišní. Jakou úlohu hrají v našem těle a co je dobré udělat pro jejich posílení?

Nové video - krije a metabolismus, vitalita

Krije na odolnost vůči nemocem. V rámci prevence opakovaných nachlazení a onemocnění je nutné udržovat dobře fungující trávení a vyměšování. Máte-li navíc vyrovnaný metabolismus, budete i srdeční. Tato krija tyto schopnosti rozvíjí. Dodává fyzickou sílu a posiluje odolnost vůči nemocem.

Jóga za úplňku a superúplněk

Dne 31.8.2023 bude skutečný superúplněk. Druhý srpnový úplněk nastává ve čtvrtek 31.8.2023 ve 3:35 SELČ. Během tohoto dne bude Měsíc v perigeu, což je nejbližší bod k Zemi na své dráze. A co cvičení jógy a úplněk?

Ardha dhanurásana (poloviční luk)

Poloha sloužící jako příprava pro vykonání plné verze luku – dhanurásany. Jedinci se slabými břišními svaly, se sklony ke kýle a po častých operacích by u ní měli dokonce zůstávat, dokud břišní svalstvo neposílí. Připomíná poloviční luk.

Meditace jako nástroj napojení se sami na sebe

Prvním účelem meditace je seznámení se s vnitřním obsahem nás samotných. Začít si uvědomovat svůj vnitřní život. Vnitřní boj, rozpolcenost, která vede skrze pozorování k uvědomění si, že nejsme ani tím, ani tím (neti-neti)...

Veganské špagety „carbonara“

Špagety se špekem a krémovou omáčkou z parmazánu a žloutků jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem. Proč byste si nemohli připravit jejich rostlinnou obdobu, která je stejně lahodná, jen lehčí pro vaše trávení.

Úplněk: Sklízíme, co jsme zaseli

Novoluní bylo časem zasazování semínek našich plánů a snů a úplněk nám posvítí na to, kam jsme došli a co jsme pro to udělali. Je to také velmi dynamické období, které nás svou silou dokáže občas pěkně rozhodit.

Lekce jógy s unikátní vyhlídkou na křídla letadel

Víte, že na Letišti Václava Havla v Praze se cvičí jóga? Cvičení jógy na letišti pro dobročinné účely spojuje pohled na letadla, uvolnění a zároveň podporuje dobrou věc. Při tomto neobvyklém setkání 5.9.2023 si zacvičíte jógu se Zuzanou Klingrovou.

Jógová urputnost

Proč já neudělám pozici s větším rozsahem a stejnou variantu jako provádí kamarádka?“ Existuje vůbec nějaké dokonalé provádění pozic? V čem tkví pokročilost jógy?

Září je nový leden

Žlutá je nová černá a září je nový leden! Návraty do školních lavic a po období dovolených do plného provozu v práci, jsou ideálním časem pro slibná předsevzetí a nové začátky. Francouzi mají pro toto období dokonce zvláštní slovo la rentrée, které jej vystihuje jako nový vstup, obnovu, opětovné vstoupení do každodennosti.