Maitri dýchání

Práce s dechem za účelem navození změněného stavu vědomí je člověku k dispozici od samého počátku jeho existence a naučil se ji využívat různými způsoby, z nichž mnohé jsou dnes certifikovanými metodami. Fakt je ale ten, že u zrodu všech těchto technik byl hluboký a intenzivní dech. Metoda, jež tento typ dechu využívá ke kontaktu s vlastní léčivou energií, k revitalizaci těla i ducha a k osobní transformaci se nazývá Maitri dýchání.

Dech je nyní mnohem vzácnější...

Svěží jarní vzduch plní naše nosy rozkoší plnou vůní probouzející se přírody. Venku jsme sice kvůli současné pandemii nového typu koronaviru nuceni dýchat přes roušky, vůně jara však hravě pronikne i přes ni, rozhodneme-li se, že ji ucítíme. A šťastlivci, kteří mají zahrádku, terasu nebo balkon, mohou jarní vzduch do plic nasávat i bez roušky.

Bhastrika

Bhastrika zahrnuje rychlý a silný proces vdechování a vydechování poháněný pohybem bránice. Pohyb dechu je doprovázen slyšitelným zvukem. Bhastrika používá činnost břišních svalů a bránice k nasávání vzduchu dovnitř a ven z plic, generování tepla v těle vytlačováním krve trávicími orgány, tónování jater, sleziny, žaludku a slinivky břišní a zvyšuje trávicí kapacitu.

Pránájáma

Cesta jógy je krásnou, mnohdy trnitou výpravou. Starověké texty praví jasně: „Dýchej jako jogín.“ Dech jako naše životní síla. Pro mnohé je to omílané klišé. Léčivé klišé. Zkusme si nyní, jak čteme tyto řádky, uvědomit, že dýcháme a ani to nevnímáme....

Jak upravit svou praxi v podzimním duchu?

Zhluboka se nadechněte – vzduch je všude kolem nás… Podzim je transformační období. Ať už se to týká počasí a jeho změn nebo intenzity světla kolem nás.

Jak na stres v práci? Prodýchejte to!

Nemáte teď v práci zrovna své nejlepší dny? Snažíte se splnit nereálné termíny, zvládnout vysokou pracovní zátěž, nepříjemného šéfa nebo kolegy? Zkuste těchto 6 pránájáma technik na uvolnění a zklidnění vašeho nervového systému a zlepšení stavu mysli.

Očistný dech lebky

Náš život začal nádechem a skončí výdechem. Skrze dech můžeme léčit své tělo, mysl, emoce nebo objevovat svou duchovní podstatu.

Džalandhara bandha

Když se provádí bandha správně, má zklidňující vliv na vegetativní nervový systém a zároveň zvyšuje schopnost soustředění. Smysly se stahují stále více z vnějšího světa dovnitř a aktivita mysli se může zklidnit...

Cestujte dechem do hloubky nitra

Dech je základním oznamovatelem přítomností a spojovatelem s vnitrem těla. Podlehněte dechu a užijte si sami sebe...

Nádí šódhana

Cílem tohoto způsobu dýchání je pročištění nosních dírek, vyrovnání průchodnosti obou nosních dírek a také stejnoměrné dráždění čichových a dotekových receptorů v obou nosních dutinách.