Jak prodýchat koleno?

Nádech je povahy aktivní, při nádechu se zapojují a aktivují svaly k boji, k pohybu samotnému. S výdechem se svaly uvolňují, s výdechem klesáme v pátek po práci do gauče a doslova si oddychneme. S výdechem se uvolňuje hlubší vrstva nás samotných.

Dech náš nejlepší přítel

Dech je s námi v každém okamžiku našeho života. Často si jej ani neuvědomujeme, i když je přímo spojen s našimi emocemi. Pránájáma je cestou, jak svého nejbližšího přítele poznat a utužit tento jedinečný vztah.

 

Řízený dech a vědomý pohyb pro zdravou páteř

Přestože dech ve všech ohledech významně ovlivňuje kvalitu našeho života, je pro nás spíše samozřejmostí než středem naší pozornosti. Víte, kolikrát denně se nadechnete a kolikrát to uděláte vědomě? A přitom se způsob, jakým dýcháme, odráží na všech rovinách našeho bytí a je základním předpokladem naší existence. Dech je úžasný fenomén a určitě stojí za to věnovat mu pozornost.

 

Dech a správné postavení těla

Otázka dýchání je stále diskutovaná jak odborníky, tak cvičenci jógy. Jakou roli v postavení těla hraje dech jsme se zeptali odborníka MUDr. Anety Sládkové Králové z Kliniky rehabilitace FNM a současně instruktorky powerjógy. 

Trénujte a pouze pozorujte dech

Plný jógový dech je zaměřený na aktivaci všech částí plic a doporučuje se trénovat pro hluboké povzbuzení receptorů v plicích. Naučte se s dechem pracovat a také ho zkuste jen pozorovat.

Co je víc než dech?

Jóga a dech, dech a zdraví...to je odpovědnost každého z nás. Začneme-li sami pracovat a trénovat, je možné, že objevíme cestu, jak se cítit a být v pohodě a pečovat o své zdraví bez stáčení pozornosti k pomoci druhých. Stačí jen ...dýchat, dýchat a pracovat s pozorností. 

Kapálabháti - vyžene nemoc a rozzáří lebku

V józe a pránájámě existuje mnoho různých cvičení zaměřených na zklidnění a prohloubení dechu. To, jak je známo, také pomáhá přivést mysl do klidnějšího stavu. Ale co se stane, když dýcháme výrazně rychleji než v našem přirozeném rytmu?Pomocí dýchací praxe kapálabháti se to můžeme dovědět...

Dýchání a relaxace jdou ruku v ruce

Jóga je cestou k přirozenosti a lehkosti bytí, učí nás vědomému žití, koncentraci na přítomný okamžik a uvědomování si toho, jak, co a proč prožíváme. Tím vším nás provází věrný přítel jménem dech.

Pránájáma – proč je tak důležité dýchat?

Možná vás už napadlo, proč se při józe dává takový důraz na dech? Co to je pránájáma? A jak to vlastně funguje?

Jóga a dech

Dech je spolu s tlukotem srdce a pohybem základní známkou života. Tím nejpřirozenějším, co máme. Přímo nebo nepřímo se dotýká všech systémů v našem těle a zároveň každý tělesný systém může ovlivnit to, jak budeme dýchat. Dechu je v poslední době právem věnovaná velká pozornost a také jóga je s dýcháním neoddělitelně spjata.