pátek 8. 11. 2024
V dnešní době, která nám přináší spoustu nových a lehce exotických surovin se dá říci, že pečení zdravého cukroví se přímo vybízí :)! Byla by škoda nevyužít rozšiřující se sortiment ingrediencí a nezařadit nějakou tu novinku i do pečení tradičního cukroví.
Stále více a více žen (snad už i mužů...dětí?) už neuspokojí jen to, že cukroví je sladké, ideálně posypané moučkovým cukrem, polité čokoládovým ztuženým tukem, či posypané barevnými konfety. Hledáme nové, zajímavé a inspirativní chutě, chceme hádat a ptát se svých kamarádek, kde na tak zajímavý recept přišly a co je "to" za chuť. Už se prostě nespokojíme s materiálem "cukr-mouka-tuk". Proč nevyužít ten nespočet nových ingrediencí, které jsou k dostání. Pravda, často v obchodech se zdravou výživou (...ale také v internetových obchodech) a často dražší (...ale stačí jich opravdu trošku). Prosinec je ale měsícem, kdy si primárně chceme pečení a vaření užít - takže, zapátrejte a dejte si předsevzetí: letos upeču alespoň dva druhy netypického, zdravějšího cukroví ! :)
Vinný kámen
Vinný kámen neboli hydrogenvinan draselný je vhodnou náhradou klasického komerčního kypřícího prášku. Běžný prášek do pečiva obsahuje tzv. difosforečnany, které dnes najdete nejen v běžném pečivu, ale i v tavených sýrech, v uzeninách i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů. Kyselina fosforečná a fosforečnany v nadbytku mohou totiž nepříznivě působit na rovnováhu některých minerálů v našem těle. Pokud tedy nahradíte komerční pytlíčky obyčejnou jedlou sodou (hydrogenuhličitan sodný, také součást kypřících prášků) + přidáte trochu octa/citrónové šťávy (nutné pro správnou chemickou reakci), rozhodně tím nic nezkazíte a plně tím nahradíte kypřící prášek. Pakliže si chcete zachovat pohodlnost pytlíčku, ale zároveň se chcete zbavit chemie, kupte si BIO kypřící prášek, který je sice dražší, ale difosforečnany neobsahuje.
TIP: Kypřící prášek bez fosfátů na bázi vinného kamene jsme použili v receptu na Špaldovou štolu.
Přirozeně bezlepkové mouky
Pohanková, kukuřičná, rýžová, mandlová, kokosová nebo čiroková mouka - ty všechny můžete zařadit do svého pečení a částečně nebo v některých receptech úplně jimi nahradit mouku pšeničnou. S plným nahrazením musíte opatrně. Lepek plní funkci pojiva, a tak by se vám cukroví mohlo při pečení rozpadnout. Přidáním alternativní mouky lehce pozměníte chuť cukroví, což může být zajímavá změna. Bezlepkové cukroví nechte vždy nejdříve vychladnout na plechu a teprvé poté ho přendejte na talíř/tác - ochlazením získává na pevnosti a nerozpadne se.
TIP: Recept na Bezlepkové linecké cukroví.
Konopná semínka
Místo klasických vlašských ořechů nebo lískových ořechů zkuste zařadit konopná semínka. Hodí se hlavně na obalování nepečícího cukroví (např. na kuličky) nebo na jakýkoliv jiný posyp. Dejte si ale pozor na trvanlivost takového cukroví - konopná semínka mají tendenci žluknout, takže kuličky raději připravujte těsně před Vánoci. Při konzumaci vyndejte jen část, která se sní a nenechávejte je zbytečně celý den na talíři v teple.
TIP: Recept na Kuličky balené v konopných semínkách.
Neslaďte, kořeňte!
Velké dávky cukru můžete částečně nahradit kořením - používejte skořici, vanilku (esence, extrakt, semínka), badyán, anýz nebo hřebíček. Sami se budete divit, že poloviční dávka cukru není někdy vůbec znát. Nechte tedy vyniknout opravdové chutě! Dle ájurvédy je hlavně toto koření ohřívající, takže jeho používání je ideální právě v zimních měsících.
TIP: Zkuste si připravit perníčkovou horkou čokoládu a přidejte do ní čerstvou vanilku. Teplo nápoje krásně rozvine chuť a vůni.
Karob (svatojánský chléb)
Místo klasických polev plných ztužených tuků, čokolád na vaření nebo klasického kakaa (...plné obyčejného cukru) zkuste karobový prášek. Ten můžete sehnat nejčastěji v prodejnách zdravé výživy. Je chuťově velmi podobný kakau, nicméně neobsahuje kofein ani theobromin a je v porovnání s kakaem ještě o něco nutričně zajímavější. Kalorická hodnota karobu je navíc mnohem nižší - hlavně z důvodu nižšího obsahu tuků. Karobová čokoláda také představuje vhodnou náhražku mléčné čokolády, čehož mohou využívat hlavně alergici na kravské mléko.
TIP: Dejte si pozor na levné karobové polevy, které obsahují naprosté minimum karobu a naopak obsahují přemíru tuku (nejčastěji ztuženého). Vsaďte na kvalitní produkt.
Karobový prášek jsme použili v receptu na na Perníčky bez vajec a mléka.
Kokosový tuk
Místo klasického másla zkuste do některých typů cukroví, kde se kokosová chuť krásně hodí, použít kokosový tuk. Pro tepelnou úpravu je osvědčenou volbou, protože má vysoký kouřový bod okolo 200 °C, takže je tepelně stabilní. Za pokojové teploty ztuhne jako máslo, takže se nemusíte bát, že by se vám cukroví roztálo.
TIP: Kokosový olej jsme použili v receptu na RAW kuličky.
V neposlední řadě nezapomeňte na nejdůležitější esenci - vaše srdce, bez kterého by žádné cukroví nebylo to pravé, upečené s láskou :)