Bezlepkové linecké s džemem z kustovnice čínské

08. 12. 2016


Již v pořadí třetí recept speciálu zdravých vánočních receptů - linecké cukroví z mandlové mouky!

Linecké je snad nejtradičnější cukroví. Milujeme ho všichni. Jak ho ale udělat zdravější a zároveň "nezkazit"? Zkuste tento recept, který používá mandlovou mouku a kokosový tuk, místo klasické dvojice pšeničná bílá mouka + máslo. Třeba budete chuťově mile překvapeni. Na slepení zase použijte džem z kustovnice, který je také zajímavou alternativou k rybízovému džemu.

 

Porce: na cca 15 lepených ks

Příprava: 10 min příprava, 2 hod chlazení, 30 min pečení

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

  

Ingredience

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 3 lžíce kokosového tuku
  • 150 ml mandlového mléka (např. Alpro)
  • 2 lžíce obilného sirupu (např. CountryLife) nebo medu
  • špetka soli
  • džem z kustovnice čínské (goji)

 

Postup

  1. Připravte si mísu a prosejte do ní hrnek mandlové mouky. Poté přidejte 3 vrchovaté lžíce kokosového tuku (případně ho nechte povolit na vodní lázni, bude se vám s těstem pak lépe pracovat), 2 lžíce sirupu nebo medu a špetku soli. Za postupného přilévání mandlového mléka vypracovávejte kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinou v ledničce podle času, jak se vám hodí (2 hodiny, půl den).
  2. Předehřejte si troubu na 170 °C. Po dvou hodinách těsto vyndejte z ledničky a začněte válet plát. Vykrajujte tvary (raději jednodušší a trochu silnější), které pokládejte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 5-10 minut, dle typu trouby, raději ale průběžně kontrolujte. Jakmile těsto zezlátne, cukroví je hotové.
  3. Vychladlé cukroví lepte džemem z kustovnice čínské, která má stejně jako rybíz mírně nakyslou chuť a skvěle se tak s těstem chuťově doplňují.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket