Porce: 1 štola
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 500 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 2 čerstvá vejce
- 250 g polotučného tvarohu
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g nesířených rozinek
- 50 g nesířených sušených meruněk
- 50 g domácích vlašáků
- 50 g oloupaných mandlí
- třtinový cukr moučka na posypání
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a pokrájejte si nadrobno všechny ořechy a sušené ovoce.
- Připravte si mísu, utřete v ní změklé máslo s cukrem, poté přidejte vejce a vmíchejte tvaroh. Ke směsi poté prosejte mouku s kypřícím práškem a na závěr přidejte pokrájené ořechy a sušené ovoce. Vše důkladně promíchejte a na závěr rukama vytvarujte podlouhlý bochánek.
- Štolu dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba hodinu (ke konci píchněte špejlí pro kontrolu). V průběhu pečení můžete štolu 2-3x potřít máslem, aby vznikla chutnější "kůrka".
- Po vychladnutí štolu lehce pocukrujte buď obyčejným moučkovým cukrem a nebo rozmixovaným třtinovým cukrem do moučky.