Září: měsíc ve znamení uzemnění a laskavosti

Léto je v plném proudu a pomalu, ale jistě dosahuje svého vrcholu. Dny začínají být kratší a tma z nich pomalu ukusuje svůj díl. V druhé polovině září se příroda začíná uklidňovat a vybízí nás učinit to samé. Dle čínské medicíny jsou v zářijových dnech nejvíce oslabeny dva orgány a jsou jimi slezina a slinivka břišní. Jakou úlohu hrají v našem těle a co je dobré udělat pro jejich posílení?

Úplněk: Sklízíme, co jsme zaseli

Novoluní bylo časem zasazování semínek našich plánů a snů a úplněk nám posvítí na to, kam jsme došli a co jsme pro to udělali. Je to také velmi dynamické období, které nás svou silou dokáže občas pěkně rozhodit.

Září je nový leden

Žlutá je nová černá a září je nový leden! Návraty do školních lavic a po období dovolených do plného provozu v práci, jsou ideálním časem pro slibná předsevzetí a nové začátky. Francouzi mají pro toto období dokonce zvláštní slovo la rentrée, které jej vystihuje jako nový vstup, obnovu, opětovné vstoupení do každodennosti.

Slunce – dvě strany jedné mince

Když se po ránu za oknem objeví slunce, hned se nám lépe vstává, a vstaneme-li s úsměvem, pozitivně naladěni, máme hned větší elán pustit se do pravidelné denní rutiny a možná i nových výzev.

Srpen – měsíc zralosti, sklizně a vděčnosti

Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.

Červenec: Měsíc sklizně, pomoci a putování

Pro nás dnes červenec představuje začátek letních prázdnin a dobu, kdy se vyráží na dovolené. Nese se tedy ve znamení odpočinku. Pro naše předky ale červenec odpočinkový rozhodně nebyl: právě tehdy se totiž nejvíce pracovalo na poli a děti měly prázdniny proto, aby mohly pomáhat rodičům a prarodičům.

Červenec: měsíc ve znamení krevního oběhu a ohně

Víme, že má na náš život vliv mnoho věcí. Od postavení Slunce, Měsíce, planet až po náladu našeho šéfa. Pojďme si dneska říci něco o tom, jak nás ovlivňují samotné měsíce. Na jaké orgány působí, jakou stravu je vhodné volit a jaké ásany zařadit do své praxe.

Letní slunovrat – dveře se létu otvírají

Doba magických zaříkávání a zvyklostí, kdy se příroda ocitá na prahu nejhojnějšího času. Oslavujeme vrcholící sílu slunce a jeho životadárnou energii, bez které by nebyl život na zemi možný. Přivítejme čas zrání, hojnosti a sklizně. Jaké rituály se používaly v čase nejdelšího dne a nejkratší noci?

Květen: Měsíc lásky, mládí a oslav

Příroda je v plném rozkvětu, sílící slunce a prodlužující se dny nás nutí trávit stále více času venku v přírodě, která nás nabíjí pozitivní energií rozpuku, otevírání a lásky. To, jak dnes vnímáme květen, se s časem nemění – i pro naše předky byl plný sílící energie, kterou oslavovali mnoha lidovými zvyklostmi a tradicemi. Některé z nich přetrvávají, jiné se vracejí.

Duben: měsíc ve znamení jater a pocitu nedostatku

V březnovém díle jsme si povídali o žlučníku a nastínili jsme, že spolu s játry tvoří nerozlučnou a doplňující se dvojici. Játra jsou jinovým orgánem, kterému vládne prvek dřeva. Pokud dobře fungují, tak jsme plní sil a energie, v těle nám koluje čistá krev, dokážeme se velmi dobře bránit virům, netrpíme bolestmi hlavy a naše kůže září zdravím.