Restovaná žlutá rýže
Díky koření vás zahřeje a díky rýži zasytí. Kurkuma je koření, které nechybí skoro v žádném indickém jídle. Má antiseptický účinek, takže desinfikuje zevnitř naše tělo a organismus.
Na 1 porci budeme potřebovat:
- 140 – 150 g (asi polovina 300 ml hrnku) v teplé vodě propláchnuté rýže, nejlépe basmati
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžičku olivového oleje
- 1 lžíci ghí – přepuštěné máslo (může být olivový olej)
- půlku cibule
- 1 stroužek česneku
- najemno nakrájenou čerstvou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, paprika)
- koření garam masalu
- černý pepř
- himalájskou růžovou sůl kamennou
- čerstvý koriandr
Postup přípravy je jednoduchý:
Do vroucí vody přidáme lžičku kurkumy, sůl, olivový olej, rýži basmati a uvaříme jako těstoviny. Po změknutí rýži scedíme a můžeme ji propláchnout studenou vodou.
Na rozpáleném ghí (olivovém oleji) necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidáme najemno nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme, přidáme koření garam masalu, sůl, pepř a žlutou rýži, promícháme a znovu vše orestujeme. Nakonec ozdobíme nasekanými listy koriandru a podáváme.
Věděli jste?
Koriandr – známý též jako čínská petržel, hojně roste po celé Indii. Podle ájurvédy zvyšuje intenzitu žaludečního Ohně a léčí žíznivost, zvracení, astma, kašel, celkovou slabost organizmu a likviduje cizopasníky. Působí také proti horečkám a povzbuzuje chuť k jídlu. Koriandrová nať je chuťově sladká a trpká. Snižuje nadbytek žluči, pomáhá při horečkách, zvracení a zánětech očí.
Garam masala – je asi nejznámější indické koření a doslova znamená „kořeněná (ostrá) směs“. Často se používá spolu s jinými druhy koření nebo do jídel, která jsou těžká a tučná. Tvoří základ mnoha indických karí. Směs garam masaly se v Indii liší podle regionu, někteří kuchaři si navíc garam masalu upravují podle vlastní fantazie. K dostání je v obchodech s kořením či prodejnách zdravé výživy. Některé směsi mohou být i velmi pikantní.
- autor: Filip Klieštík
- www.majakzdravi.cz
- zdroj fotky: Filip Klieštik