Porce: 12 ks
Doba přípravy: 50 min + 2 hodiny na vychladnutí
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 300 g čerstvých ostružin
- 200 g hladké špaldové mouky
- 150 g kokosového cukru
- 80 ml kokosového oleje
- 250 ml mandlového mléka
- 50 g holandského kakaa
- 150 g hořké čokolády
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
+ 12 ostružin na ozdobu
Postup
- Ostružiny omyjte, přendejte je do malého hrnce a zasypte je 50 g kokosového cukru. Ostružiny vařte zhruba 10 min, dokud nezačnou pouštět šťávu. Poté směs přeceďte přes jemné sítko do misky a nechte stranou vychladnout. Ostružiny ze sítka si přendejte do druhé misky.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. V hluboké míse smíchejte mouku, sodu, zbylý cukr, kakao. Poté přilijte olej, mléko, vanilkový extrakt a povařené ostružiny ze sítka a vše jemně, ale dobře promíchejte.
- Formu na muffiny si vyložte košíčky, které zhruba do 2/3 naplňte těstem. Pečte je 20 min a po vyndání je nechte dobře vychladnout, tedy alespoň 2 hodiny, aby se na nich krém neroztékal.
- Na závěr si připravte krém, který bude chladnout podobně dlouho, jako muffiny. Hořkou čokoládu rozpuste v misce na vodní lázni. Ostružinovou šťávu vlijte zpět do katrůlku, ohřejte ji a poté ji přilijte k čokoládě. Dobře promíchejte a za občasného míchání nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Krém poté vyšlehejte šlehačem do krémové konzistence, naplňte jím zdobící pytlík (případně vám poslouží i zipovací pytlík s ustřiženým růžkem). Krouživým pohybem tvarujte na muffinech kopečky, které na závěr ozdobte ostružinou.
- Cupcakes můžete nechat ještě 20 min v ledničce, aby krém ztuhnul a nebo rovnou podávejte. Skladujte v lednici.