Recepty 18. 07. 2018 PDF Tisk

Ostružinové cupcakes

Ostružiny jsou dalším symbolem léta a jsou také i trochu vzácností! Obvykle je nenacházíme na každém trhu či v každém obchodě. Proto když v létě narazíte na ostružinový keř někde v přírodě, sbírejte! A pak z nich vykouzlete třeba tyto výborné cupcakes neboli zdobené muffinky.

Ostružinové cupcakes

Porce: 12 ks

Doba přípravy: 50 min + 2 hodiny na vychladnutí

Označení: vegetariánské, veganské

Ingredience

  • 300 g čerstvých ostružin
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 150 g kokosového cukru
  • 80 ml kokosového oleje
  • 250 ml mandlového mléka
  • 50 g holandského kakaa
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

+ 12 ostružin na ozdobu

Postup

  1. Ostružiny omyjte, přendejte je do malého hrnce a zasypte je 50 g kokosového cukru. Ostružiny vařte zhruba 10 min, dokud nezačnou pouštět šťávu. Poté směs přeceďte přes jemné sítko do misky a nechte stranou vychladnout. Ostružiny ze sítka si přendejte do druhé misky.
  2. Troubu si předehřejte na 180 °C. V hluboké míse smíchejte mouku, sodu, zbylý cukr, kakao. Poté přilijte olej, mléko, vanilkový extrakt a povařené ostružiny ze sítka a vše jemně, ale dobře promíchejte.
  3. Formu na muffiny si vyložte košíčky, které zhruba do 2/3 naplňte těstem. Pečte je 20 min a po vyndání je nechte dobře vychladnout, tedy alespoň 2 hodiny, aby se na nich krém neroztékal.
  4. Na závěr si připravte krém, který bude chladnout podobně dlouho, jako muffiny. Hořkou čokoládu rozpuste v misce na vodní lázni. Ostružinovou šťávu vlijte zpět do katrůlku, ohřejte ji a poté ji přilijte k čokoládě. Dobře promíchejte a za občasného míchání nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  5. Krém poté vyšlehejte šlehačem do krémové konzistence, naplňte jím zdobící pytlík (případně vám poslouží i zipovací pytlík s ustřiženým růžkem). Krouživým pohybem tvarujte na muffinech kopečky, které na závěr ozdobte ostružinou.
  6. Cupcakes můžete nechat ještě 20 min v ledničce, aby krém ztuhnul a nebo rovnou podávejte. Skladujte v lednici.

 

Objednat předplatné