Flavonoidy a jejich úloha v chemoprevenci

28. 10. 2015


Strava je mocná, proto by měla být brána s respektem a úctou...

Incidence nádorových onemocnění stále celosvětově roste. Nezdravý životní styl, absence pohybu, znečištěné prostředí, kouření, alkohol a NEZDRAVÁ VÝŽIVA jsou faktory, které se podílejí na vzniku a rozvoji rakoviny. Výživa jako taková má přitom unikátní postavení - může být původcem, ale zároveň může být mocnou chemoprevencí. Jelikož je karcinogeneze mnohastupňový proces, je důležitou součástí prevence vzniku rakoviny blokace karcinogenních procesů v různých fázích jejího vývoje. Takovéto prospěšné sloučeniny, které zasahují do karcinogenních procesů, se právě nazývají chemopreventivní a mohou mít účinky na různých úrovních: mohou působit jako antioxidanty proti volným radikálům, zabraňovat nežádoucích účinkům zánětlivých procesů či blokovat aktivaci karcinogenů nebo zvyšovat jejich detoxikaci.

 

Nejpoužívanějšími látkami v chemoprevenci jsou v poslední době fytochemikálie. Fytochemikálie jsou bioaktivní sloučeniny rostlinného původu bez nutriční hodnoty, které obsahují ochranné látky schopné mimo jiné ovlivňovat aktivitu enzymů. Významnou podskupinou těchto látek jsou flavonoidy. Jsou obsaženy v ovoci a zelenině, čaji, bylinkách a např. i v chmelu. V rostlinách plní řadu přirozených funkcí jako chemická obrana proti parazitům a patogenům nebo pigmentace. My lidé jsme se jejich služeb naučili využívat také.

 

Mezi nejznámnější flavonoidy patří určitě kvercetin, který se v hojné míře nachází ve víně, cibuli, jablkách nebo kapustě, dále katechiny, které můžete znát ve spojitosti se zeleným čajem, rutin nebo isoflavon genistein, který je obsažen v hojné míře v sóje. Anthokyaniny jsou třída flavonoidů, která plní funkci barviv, nalézt je tedy můžete v plodech bobulí (hrozny, borůvky, brusinky, acai...), grepu či červeném víně. Flavonoidních látek je téměř přes 8 000 a stále se objevují nové a nové. Jejich dostupnost a potenciál jsou tedy velmi vysoké.

 

Zařazením pravidelné konzumace kvalitních a přirozených zdrojů těchto látek tedy prokazatelně prospějete svému zdraví. Avšak zachovejte zdravý rozum, není nutné a ani vhodné si kupovat deset různých doplňků stravy a vzájemně je navíc kombinovat. Každá látka se může stát škodlivou, závisí pouze na množství.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket