Recepty 08. 04. 2020 PDF Tisk

Velikonoční jidáše

Dle lidové tradice se jidáše, tradiční velikonoční pečivo, pečou ve středu nebo brzo ráno na Zelený čtvrtek. Jeden jidáš za svítání by vám měl zaručit pevné zdraví a ochránit vás před různými neduhy – budete uchráněni před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Je ideální čas zadělat, abyste se zítra mohli těšit ze snídaně.

Velikonoční jidáše

Porce: 25 ks
Doba přípravy: 2 hodiny
Označení: vegetariánské
Ingredience

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 125 g změklého másla
  • 300 ml 15% smetany
  • 2 žloutky
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • 1/2 lžičky BIO sušené citrónové kůry
  • špetka soli
  • bílek na potření
  • mandle na ozdobu
  • tekutý med

Postup

  1. Máslo, droždí, smetanu i vejce si vyndejte předem, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku si nalijte trochu smetany, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a nechte na teplém místě vzejít.
  3. Do mísy si nasypte mouku, cukr, přilijte zbylou smetanu, přidejte povolené máslo a žloutky. Nakonec přilijte kvásek a přisypte citrónovou kůru. Vypracujte vláčné těsto a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.
  4. Těsto přendejte na vál a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Mělo by jich být okolo 25 ks. Každý kousek vyválejte do hada a tvarujte do různých tvarů jidášků (viz foto). Přendejte je na plech a ještě nechte alespoň 30 min kynout (tento krok nevynechávejte).
  5. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Jidáše potřete bílkem a pečte zhruba 15–20 min dozlatova.
  6. Před podáváním je potřete medem a dozdobte mandlemi. Podávejte na Zelený čtvrtek ke snídani.

Nezapomeňte na další velikonoční dobroty v sekci RECEPTY!
Vláčný mazanec s tajnou ingrediencí
Vegetariánská velikonoční nádivka
Žemlovka z velikonočního mazance
Nejlepší vajíčková pomazánka

Objednat předplatné