Žemlovka z velikonočního mazance

19. 04. 2017


Z vlastní zkušenosti si troufám tvrdit, že pokrmy "ze zbytků" patří k těm nejlepším. Pokud vám zbyl mazanec nebo jste si ho schválně schovali, použijte ho na žemlovku. Oproti obyčejným rohlíkům je mazanec nadýchanější a o to víc je žemlovka lahodnější.

Porce: 4 porce

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience (na čtvercovou formu o délce 20 cm)

  • zhruba 0,5 kg mazance (cca 6 velkých plátků)
  • 400 ml mléka/mandlového mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 5 malých nebo 3 velká jablka
  • 2 hrsti plátkových mandlí
  • 3 plátky másla
  • 1 vejce
  • mletá skořice
  • 60 g třtinového cukru

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a připravenou formu si vymažte máslem.
  2. V misce postupně vyšlehejte jedno vejce, přidejte cukr, bílý jogurt a mléko/mandlové mléko. Jablka si oloupejte a nastrouhejte na jemno a promíchejte se skořicí.
  3. Nyní začněte vše vrstvit - do formy dejte plátek vánočky, potřete/polijte ho částí mléčné směsi a pak poklaďte částí jablek. Položte další plátek tak, aby částečně překrýval první a postup opakujte. Navrstvěte takto postupně všech 6 plátků. Na závěr žemlovku poklaďte kousky másla a posypte plátky mandlí.
  4. Žemlovku dejte péci na zhruba 25 min a podávejte ještě teplou.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket